OBOREN NOVI GINISOV REKORD: Održan najmasovniji čas kompjuterskog programiranja

Prethodni rekord postavljen je u američkom Dalasu 2016. godine, kada su se na ovakvom času okupila 724 učesnika.

  • HiTec

  • 12. Okt. 2024  

  • 0

Gotovo 1.700 studenata u dobi između 12 i 67 godina okupilo se u tehnološkoj školi IST Univerziteta u Lisabonu da bi postavili novi Ginisov svjetski rekord za najmasovniji čas kompjuterskog programiranja.

Prethodni rekord postavljen je u američkom Dalasu 2016. godine, kada su se na ovakvom času okupila 724 učesnika.

"Izračunat je konačni ukupni broj ljudi koji su se okupili ovdje i bilo ih je 1.668", rekla je sudija Ginisove knjige rekorda Paulina Sapinska.

Organizatori su nastojali da privuku međunarodnu pažnju na Portugaliju kao rastuće središte informacionih tehnologija i da generalno podstaknu interesovanje za kompjutere.

Direktor IST Univerziteta Rožerio Kolako izjavio je da je kompjuterska pismenost ovih dana ono što je sposobnost čitanja i pisanja bila prije 100 godina i dodao da to znači da svako mora da zna malo o kompjuterima, o programiranju, da bi živio u sadašnjem svijetu. 
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...