ZELENSKI PREDSTAVIO SVOJ "PLAN ZA POBJEDU": Šta je stalo u 5 tačaka?

Tu je i poziv na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije.

  • Evropa

  • 16. Okt. 2024  16. Okt. 2024

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je dugoočekivani ukrajinski "plan pobjede", no neki su dijelovi ostali povjerljivi, javljaju ukrajinski mediji.

Prijedlog se sastoji od pet tačaka: pozivnica za članstvo u NATO-u, odbrambeni aspekt, odvraćanje od ruske agresije, privredni rast i saradnja te poslijeratna sigurnosna arhitektura.

Plan također uključuje tri točke koje su tajne. David Arahamia, parlamentarni čelnik vladajuće stranke, rekao je da će ove tajne tačke biti predstavljene čelnicima stranaka.

“Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine”, rekao je Zelenski u parlamentu u prisustvu vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova, ali i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini za članstvo u UN-u na vrhu je liste. Kijev je predao zahtjev za pridruživanje u septembru 2022., no još nije stigao jasan odgovor.

– Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, no pozivnica bi Putinu pokazala koliko su pogrešni njegovi geopolitički proračuni, smatra Zelenski.

Druga točka naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij kao što je bilo prilikom upada u Kursk. Ta stavka poziva na ukidanje ograničenja udara dugog dometa u Rusiji, dodatnu isporuku i podršku Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova nad Ukrajinom.

Treća se točka odnosi na nenuklearno odvraćanje, a ta tačka uključuje i tajni dio.

Četvrti se dio bavi korištenjem ukrajinskih prirodnih resursa kao što su uran, titan i litij, što je potencijal privrednog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju tih resursa s Evropskom unijom i SAD-om.

Tu je i poziv na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije.

Peti se dio odnosi na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu, prenosi Kyiv Independent.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...