MARINA PENDEŠ OTKRILA PLANOVE HDZ-a: "Slavena Kovačevića treba kazneno goniti!" (VIDEO)

"To treba kazneno goniti", kazala je Pendeš, a zatim iste riječi ponovila: "To treba kazneno goniti!". 

  • Mini market

  • 16. Okt. 2024  16. Okt. 2024

  • 3

Zvaničnica HDZ-a Marina Pendeš komentarisala je u programu BHRT-a presudu "Kovačević" koju je donio Evropski sud za ljudska prava i koju HDZ uz podršku visokog predstavnika Christiana Schmidta želi pred Velikim vijeće tog suda osporiti. 

Naime, Evropski sud za ljudska prava 29. augusta 2023. godine objavio je sažetak presude u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno.

Aplikant se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da mu je kao stanovniku Bosne i Hercegovine koji živi u Sarajevu povrijeđeno aktivno biračko pravo na način da ne može glasati za sve kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da ne može nikako glasati za kandidate za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je presudio u korist aplikanta, navodeći da trenutni političko sistem koji preferira etničku pripadnost ugrožava demokratiju, te da bi Bosna i Hercegovina trebala preći sa sistema etničkog predstavljanja na sistem građanskog političkog predstavljanja. U tom smislu, prilikom korištenja aktivnog biračkog prava, bilo čija etnička pripadnost kao glasača ne može se i ne smije koristiti, jer se time direktno podriva demokratija.

"Meni je jako zanimljivo da je gospodin Kovačević podnio tužbu sudu u Strazburu na način da se žali da je neko ili on onemogućen da bira svoje predstavnike, a ujedno je savjetnik kod člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.To je stvarno nonsens, ja nemam riječi. To nema nikakve zdrave logike"; kazala je Pendeš a zatim dodala: 

"On kao osoba koja se nekada izjašnjava kao Srbin, nekad kao Hrvat... Zar to nije manipulacija. To je krađa indentiteta, to je lažno predstavljanje. To treba kazneno goniti", kazala je Pendeš, a zatim iste riječi ponovila: "To treba kazneno goniti!"

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...