BASNOSLOVAN IZNOS: Kakav automobil možete kupiti u vrijednosti novog iPhone 16?

Pretražujući po OLX.ba, ekipa Bloomberg Adrie pronašla je automobile koji se mogu kupiti po cijeni od 3.000-3.500 KM, a u nastavku donosimo o kojim modelima je riječ.

  • Auto

  • Prije 2h  

  • 0

Cijene novih telefonskih uređaja polako ali sigurno prelaze basnoslovne iznose, a na tržištu BiH bez ikakve dileme prednjače modeli mobilnog telefona iPhone.

 

Tako modeli, poput iPhone 16 Pro Max 256 GB, košta oko 3.300 KM kod ovlaštenih distributera u Bosni i Hercegovini, i i te kako je tražen na domaćem tržištu, a građani se ne libe da izdvoje ovu basnoslovnu cifru.

Sigurno ste se nekada zatekli u društvu gdje je jedna od tema bila upravo cijena najnovijih telefona i iz toga mogli čuti zaključak da "za te pare mogu kupiti auto".

E pa upravo na tom planu, ekipa Bloomberg Adrie napravila je istraživanje u kojem je uporedila kakav automobil možete kupiti umjesto gorepomenutog iPhone 16 Pro Max 256 GB.

A šta se nudi za 3.300 KM na tržištu automobila?

To su prije svega polovni automobili, poput Peugeota, Škode ili starijeg Volkswagena.

Pretražujući po OLX.ba, ekipa Bloomberg Adrie pronašla je automobile koji se mogu kupiti po cijeni od 3.000-3.500 KM, a u nastavku donosimo o kojim modelima je riječ.

1. Peugeot 307

Za 3.200 KM možete nabaviti Peugeot 307 iz 2002. godine. (Olx.ba / Godište 2002)

 2. Volkswagen Golf IV

Volkswagen Golf IV s motorom 1.4 benzin iz 2002. godine također je dostupan po cijeni od 3.499 KM – što ga čini pristupačnom alternativom.

3. Toyota Corolla

Toyota Corolla 2.0 D-4D iz 2005. godine dostupna je za 3.350 KM.

4. Škoda Fabia

Škoda Fabia iz 2002. godine, dostupna je za 3.300 KM.

5. Volkswagen Golf

Za 3.300 KM na Olx.ba možete pronaći i Volkswagen Golf iz 2003. godine.

U našoj državi polovni automobili dominiraju tržištem vozila. Glavni razlozi za ovu dominaciju su niža kupovna moć stanovništva, visoke cijene novih automobila, te lakša dostupnost polovnih vozila uvezenih iz Zapadne Evrope, posebno iz Njemačke i Austrije. Ipak, starosna struktura voznog parka u BiH je zabrinjavajuća, s prosjekom starosti automobila preko 15 godina, što stvara dodatne izazove za sigurnost na cestama i utjecaj na okoliš.

Ovdje treba dodati i da iPhone nije najskuplji telefon na tržištu. Cijena Samsung Galaxy Z Fold6 kreće se i oko 4.000 KM.

A ono što je još važnije, prosječna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u BiH je oko 3.000 KM, a neko je spreman da da i više od toga za običan mobilni telefon.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...