IZRAEL POTVRDIO NJEGOVO UBISTVO: Ko je bio Yahya Sinwar? (VIDEO)


Nakon napada 7. oktobra u južnom Izraelu, za koji je optužen da ga je organizirao, izraelska vojska opisala ga je kao “mrtvog čovjeka koji hoda”.

  • Svijet

  • 17. Okt. 2024  

  • 0

Izrael je potvrdio ubistvo vođe Hamasa Yahya Sinwar u napadu na Gazu.

U zajedničkom saopćenju glasnogovornika izraelske vojske i unutarnje sigurnosne agencije Shin Bet navodi se da je vođa Hamasa Yahya Sinwar ubijen jučer tokom operacije u južnom Pojasu Gaze.

Hamsa se još nije oglasio o slučaju.

Ko je Sinwar?

Yahya Sinwar rođen je u izbjegličkom kampu Khan Younis u južnoj Gazi 1962. godine.

Njegova porodica bile su izbjeglice iz Majdal Askalana, ili onoga što je postalo Ashkelon, nakon stvaranja Izraela 1948.

Sinwar je proveo 22 godine u izraelskim zatvorima, jer je navodno planirao otmicu i ubistvo dvojice izraelskih vojnika 1988. Oslobođen je 2011. u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika.

Sinwar je izabran za vođu pokreta Hamas nakon što je Izrael ubio Ismaila Haniyeha u Iranu ranije ove godine.

U procjeni izraelske vlade na osnovu njegovih godina provedenih u zatvoru opisan je kao “nemilosrdan” i “moćan”.

Vrijeme provedeno u zatvoru iskoristio je da nauči tečno govoriti hebrejski.

Nakon napada 7. oktobra u južnom Izraelu, za koji je optužen da ga je organizirao, izraelska vojska opisala ga je kao “mrtvog čovjeka koji hoda”.

Mozak operacija u Gazi

Od 7. oktobra, kada je Hamasova operacija “Potop Al-Aksa“ probila barijeru koju je Izrael izgradio oko Pojasa Gaze, upala u izraelske gradove, ubila 1.200 ljudi i uzela još 240 talaca, izraelske vlasti su imale na meti jednog čovjeka – Yahyju Sinwara.

Izraelski zvaničnici kažu da je Sinwar, Hamasov vođa u Gazi i član njegovog politbiroa od 2013. godine, bio jedan od idejnih tvoraca napada 7. oktobra, zajedno s Mohammedom Deifom, komandantom Hamasovog vojnog krila, brigada Qassam, i Marwanom Issom, Deifovim zamjenikom.

Sinwar, čini se, imao je najveću metu na leđima, budući da su ga izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi izraelski zvaničnici nazvali “mrtvacem koji hoda”.

Potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik izraelske vojske, nazvao je Sinwara “licem zla”, dok je američki predsjednik Joe Biden opisao napad koji je Sinwar navodno planirao kao “čisto zlo”, navodi Al Jazeera.

Mohamad Elmasry, profesor na Institutu za diplomske studije u Dohi, rekao je ranije da će, ako se potvrde izvještaji o Sinwarovom ubistvu, organizacija morati proći kroz “razdoblje pregrupiranja” jer je njena rukovodeća struktura “desetkovana”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...