SPONZORI GENOCIDA: Ko sve u Evropi prodaje oružje Izraelu

Riječ je uglavnom o komponentama za borbene zrakoplove – kao što su borbeni avioni F-16, helikopteri, dronovi i sistemi za ciljanje

  • Evropa

  • 17. Okt. 2024  

  • 0

Nakon mjeseci demonstracija i grafita na britanskim tvornicama koje proizvode oružje koje Ujedinjeno Kraljevstvo izvozi u Izrael, britanska je vlada u septembru ove godine poduzela neke korake obustavom tridesetak dozvola za izvoz oružja u Izrael, kako bi spriječila da se ono koristi na različite načine kojima se krši međunarodno humanitarno pravo.

Riječ je uglavnom o komponentama za borbene zrakoplove – kao što su borbeni avioni F-16, helikopteri, dronovi i sistemi za ciljanje. Ovo su "stavke koje se smatraju bitnim za izraelske zračne operacije u Gazi, gdje su zračna bombardiranja bila centralni aspekt njegovog vojnog odgovora", rekao je Iain Overton, izvršni direktor londonske organizacije Action Against Armed Violence (AOAV).

Overton podsjeća da se odluka temelji "na zakonskim obavezama Ujedinjenog Kraljevstva", koje zabranjuju izvoz vojne opreme "ako postoji jasan rizik" da će se koristiti za kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Sve se dešava u vrijeme kada su Oxfam i AOAV objavili da je više žena i djece ubijeno u Gazi tokom 2023. nego u bilo kojem drugom sukobu u posljednjih 20 godina a riječ je o 6.000 žena i 11.000 djece.

Međutim, britanska udruženja kritikuju tu mjeru kao više simboličnu nego učinkovitu. Više od 300 licenci i dalje je aktivno u Velikoj Britaniji, "uključujući opremu koja se ne smatra dijelom neposrednog sukoba u Gazi", objašnjava Overton, ali i, jednu od najkontroverznijih stavki, komponente borbenih zrakoplova F-35. “Britanska vlada opravdava iznimku za F-35 time što bi mogao utjecati na globalni lanac opskrbe”, objašnjava Overton.

Ovi lovci izgrađeni su u multinacionalnom programu koji finansiraju SAD i Britanije, s evropskim partnerima Danskom, Italijom, Norveškom i Nizozemskom. Izostavljanje F-35, rekao je Overton, postavlja pitanja o tome nadmašuju li "odbrambeni i komercijalni prioriteti humanitarna pitanja". U februaru je nizozemski sud naredio nizozemskoj vladi da prestane izvoziti dijelove F-35 u Izrael. Amnesty International nazvao je taj potez "punim rupa u zakonu i nedovoljnim".

Italija je, nakon Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najvažniji međunarodni partner u programu F-35, podsjeća na svojim stranicama grupa zadužena za njegovu proizvodnju u Italiji, Leonardo SpA. U njemu se također nalazi jedan od pogona za sklapanje F-35, u mjestu Cameri. I, unatoč činjenici da je talijanska vlada tvrdila da je prošle godine blokirala prodaju oružja Izraelu, brojke pokazuju suprotno. Samo između oktobra i decembra 2023. godine, Italija je zabilježila izvoz u Izrael u kategoriji "Zrakoplovi, svemirska vozila i prateća oprema" vrijedan 14.800.221 eura, prema talijanskom Nacionalnom zavodu za statistiku (ISTAT), citiranom u izvještaju Delas centra za mirovne studije. Talijanski ministar odbrane Guido Crosetto pravdavao se u talijanskom parlamentu uz objašnjenje da se radi o trenutnim ugovorima.

alt

Ovo je odgovor sličan onom koji je primio špansko Ministarstvo privrede, trgovine i poduzetništva: "Od 7. oktobra 2023. nije odobrena nijedna nova konačna izvozna dozvola za odbrambeni materijal u Izrael", rekao je glasnogovornik ministarstva. Međutim, istraga Delàs centra otkrila je da je u novembru 2023. iz Španije u Izrael izvezena municija u vrijednosti od 987.000 eura.

Pošiljku je izvršila firma Nammo Palencia, podružnica norveško-finske multinacionalne kompanije Nammo, a municija je namijenjeno Elbit Systemsu, jednom od glavnih dobavljača izraelske vojske.

Irska je u augustu najavila da će prestati kupovati izraelsku vojnu opremu i revidirati postojeće ugovore. Država koja je zajedno sa Španijom i Norveškom 28. maja formalno priznala državu Palestinu i koja je, najjasnije u Evropi, iskazala svoju solidarnost s palestinskim narodom, našla se na meti kritika nakon što je stranica The Ditch otkrila da je zabilježeno devet letova sa municijom za Tel Aviv zabilježeno iznad irskog zračnog prostora od oktobra 2023.

Nova istraga koju je proveo The Ditch otkrila je da se vjeruje da je bilo 14 drugih letova iznad Irske s više od 33 tone eksploziva za Izraelske odbrambene snage (IDF). Micheál Martin, irski ministar vanjskih poslova i ministar odbrane, rekao je, kako citira The Journal, da su spremni zabraniti prijevoznicima letove kroz irski zračni prostor ako se utvrdi da su prekršili irski zakon.

I neke su druge zemlje održavale vojne odnose s Izraelom na ovaj ili onaj način. Rumunski premijer Marcel Ciolacu bio je prvi evropski čelnik koji je posjetio Izrael nakon sedmog oktobra. I premda su rumunski diplomatski odnosi s Palestinom ostali stabilni od 2000. godine, Rumunija se suzdržala od glasanja o aprilskoj rezoluciji Vijeća za ljudska prava UN-a o zaustavljanju prodaje oružja Izraelu.

Elbit Systems, jedna od vodećih izraelskih kompanija za elektronsku odbrambenu tehnologiju, posluje u Rumuniji i posjeduje tri firme i četiri tvornice s više od 500 zaposlenika. Mreža Palestinske akcije protiv trgovine oružjem Izraelu također je demonstrirala u nekim tvornicama Elbit Systemsa, uključujući Austriju, uz tvornice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Čini se da je Njemačka, najveći evropski izvoznik oružja u Izrael, prestala odobravati dozvole za prodaju oružja Izraelu, iako nema potvrde tog čina. To pokazuju brojke. U reakciji parlamenta koju citira Deutsche Welle, njemačko ministarstvo privrede potvrdilo je da su licence za vojne dijelove i tehnologiju u vrijednosti od oko tri miliona eura odobrene u oktobru 2023. godine, dok je u julu 2024. isporučena samo vojna oprema u vrijednosti od jedva 35.000 eura.

Od marta, njemačka vlada navodno nije odobrila izvozne dozvole Izraelu. Njemačka je bila drugi (30%) najveći izvoznik oružja u Izrael između 2019. i 2023. godine, prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI). Prve su bile SAD, koje su u tom razdoblju isporučile 69% oružja iz uvoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...