AMERIČKE SANKCIJE SNAŽNO UDARAJU DODIKA: Prointeru ugašena posljednja dva računa

Kako se brzo uspinjala, kompanija je još brže propala.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Kompaniji „Prointer“, koja se prije tri mjeseca našla pod sankcijama Kancelarije za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC), banke su ugasile i posljednja dva računa, sa čime je njihova poslovna priča, bar pod ovim imenom, završena.

To se desilo jučer, piše Capital.ba, u momentima kada je Bojan Vujić, jedan od ključnih ljudi ovog projekta pred medijima „položio oružje“ i priznao da je ideja prepakivanja „Prointera“ u „“Invictus Tehnology grupu“ propala.

„Prointer“ će uskoro biti zatvoren ostavljajući iza sebe brojna otvorena pitanja koja su pratila proces njegovog gašenja kao što su prava banaka da odbiju saradnju i zakonskih ograničenja Agencije za bankarstvo entiteta Rs.

Javnost je ostala uskraćena za konkretne odgovore šta će biti sa poslovima koje je Vlada Rs povjerila ovoj kompaniji poput računarskog sistema za kontrolu igara na sreću (RAS), stručne institucije za kontrolu tehničkih pregleda, SAP sistema za upravljanje preduzećima koji su implementirani u mnogim preduzećima a koji su im godinama donosili milione maraka.

Iako tvrde da problema neće biti, nisu objasnili kako će raditi bez poslovnih računa i da li su poslove predali nekom drugom. Kako odgovora nije bilo juče, poslali smo ih ponovo danas, a objavićemo ih kada ih dobijemo.

Do tada, podsjećamo da se „Prointer“ na tržištu pojavio 2015. godine, koju je završio sa devet zaposlenih i prihodima nešto većim od 650.000 maraka, iz kojih su zaradili 133.305 KM.

Od kompanije koja je bila neprimjetna na IT tržištu Rs, a na kojem su vladali veliki igrači poput kompanije „Lanaco“, za samo nekoliko godina postali su neizostavan faktor u svim velikim projektima koje je finansirala Vlada Rs, njena preduzeća i institucije.

alt

Podaci o poslovanju Prointera od 2015. do 2023. godine

Dok su druge kompanije u ovom sektoru napredovale sitnim koracima sa fokusom na strana tržišta, na leđima „Prointera“ je bila zakačena raketa koju je pokretao javni novac.

Do 2019. godine preduzeće je imalo 22,8 miliona KM prihoda, 53 zaposlena i 2,7 miliona KM dobiti. Prihodi su se godinu dana kasnije uduplali pa je javnost sa razlogom sumnjala da iza ove priče stoji sam vrh vlasti u Rs. alt   

Na sve veće sumnje nije mogao da ćuti ni predsjednik SNSD Milorad Dodik, pa je tako za govornicom Narodne skupštine Rs u julu 2019. godine priznao kako je njegov sin Igor, saradnik ove kompanije.

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog Dodik odgovarajući na prozivke Draška Stanivukovića, sadašnjeg gradonačelnika Banje Luke.

Iako su mnogo puta pokušali da se ograde od Dodikovih, „Prointeru“ to nikada nije pošlo za rukom jer nikada nisu mogli razumno da obrazlože svoj nagli poslovni uspjeh.

Podsjećamo, OFAC ih je na svoju listu stavio upravo zbog sumnje da su bili dio mreže za finansijsku podršku ovoj porodici.

Takođe, njihov eksponencijalni rast je nastavljen, pa je prošla godine ostvaren rekordan prihod od skoro osamdeset miliona maraka, od čega je više od 25 miliona bila čista dobit.

To je bio i kraj ove kompanije. Brojke pokazuju da su do kraja 2023. godine ukupno prihodovali  333,65 miliona maraka od čega je im je ostalo 51,6 miliona KM dobiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...