IMIGRACIJSKI SUD U RIMU NANIO OZBILJAN UDARAC PREMIJERKI ITALIJE: "Iz Albanije odmah..."

(...) vratite 12 migranata.

  • Evropa

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Dogovor italijanske premijerke Giorgie Meloni o slanju migranata spašenih na moru u kampove u Albaniji na obradu primio je značajan udarac od strane suda.

Posebni imigracijski sud u Rimu presudio je da 12 migranata, poslanih u kamp u Gjaderu nedaleko od jadranske obale u sjevernoj Albaniji, treba vratiti u Italiju jer su bili iz zemalja koje se smatraju nesigurnima za povratak. Italijanska vlada najavila je da će osporiti presudu, prenosi Index.hr. 

"Nije na pravosuđu da kaže koje su zemlje sigurne - na vladi je", kazala je Meloni. Sazvala je sjednicu vlade za sljedeći ponedjeljak. Iako Europska unija kaže da su ilegalne migracije ove godine pala, vlade diljem Europe su pod pritiskom da ograniče broj dolazaka.

Talijanski sporazum s Albanijom ima za cilj procesuiranje i potom repatrijaciju ilegalnih migranata spašenih iz Sredozemnog mora u dva kampa. Procijenjeni trošak plana od 800 miliona eura izazvao je kritike oporbenih čelnika. Elly Schlein iz Demokratske stranke je poručila da je taj novac mogao biti potrošen na zdravstvenu skrb, prenosi BBC.

Dogovor ne uključuje žene ni djecu, a prva skupina muškaraca stigla je u Albaniju u srijedu na brodu italijanske mornarice.

Na brodu Libra trebalo je biti 10 muškaraca iz Bangladeša i šest iz Egipta, ali je taj broj brzo smanjen sa 16 na 12 jer je pregledima utvrđeno kako su dvojica od njih djeca, te da su još dvojica ranjiva. 

U petak su suci u Rimu odlučili da i ostatak migranata treba vratiti u Italiju, iako su njihovi zahtjevi za azil odbijeni. Suci su zaključili da je nemoguće priznati njihove zemlje porijekla kao "sigurne zemlje". Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi najavio je da će se vlada žaliti, inzistirajući na tome da će talijanski plan postati europski zakon u roku od dvije godine.

Talijanski dogovor s Albanijom pomno se prati drugdje u Europi, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Premijer Sir Keir Starmer rekao je da je prošlog mjeseca razgovarao o "konceptu" talijanskog sporazuma s Meloni. Europski čelnici složili su se na ovotjednom summitu da treba ubrzati vraćanje ilegalnih migranata.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen navela je kako se radi na novim prijedlozima i ustvrdila da migranti kojima je potrebna zaštita tu zaštitu mogu dobiti u "sigurnim trećim zemljama". 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...