SAFET SOFTIĆ POVODOM GODIŠNJICE OD SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA: "Bio je intelektualac privržen vrijednostima modernog svijeta, njegova djela i misli izučavaju se i na Istoku i na Zapadu"

"Ovih dana smo svjedoci iznošenja neistina o Aliji Izetbegoviću. S tim u vezi, najbolje je citirati njega samoga", kazao je potpredsjednik Stranke demokratske akcije pozivajući se na Izetbegovićevu izjavu iz decembru 1999. godine.

  • Vijesti

  • Prije 3h  

  • 1

Povodom 21. godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, danas je na njegov mezar na Kovačima u Sarajevu položeno cvijeće i ukazana počast ovom državniku Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić je u obraćanju Izetbegovićevim saradnicima, članovima porodice, predstavnicima vlasti, borcima i drugim poštovaocima njegovog djela izjavio da je "život tog časnog čovjeka protekao u borbi za vlastite ideje i visokomoralne ciljeve".

"Sjećamo se danas i njegove dženaze, veličanstvenog događaja, kada su desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca zajedno s prijateljima iz cijelog svijeta, pod otvorenim nebom, uz kišu koja je padala cijelog dana, ispraćali ovog velikog čovjeka na Ahiret učeći dove i molitve za njegovu Vječnu Nagradu. Možda je danas potrebno više nego inače govoriti o Aliji i to ne da odbranimo njega nego da odbranimo sebe, našu borbu, naše dostojanstvo i našu budućnost", kazao je Softić.

Naglasio je Izetbegovićevu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine, ulogu kao prvog predsjednika Predsjedništva suverene i nezavisne zemlje, njegovo liderstvo oplemenjeno moralom i hrabrošću za jedan od najvažnijih faktora opstanka države.

To je nepobitna historijska činjenica, kazao je Softić.

"Ovih dana smo svjedoci iznošenja neistina o Aliji Izetbegoviću. S tim u vezi, najbolje je citirati njega samoga", kazao je potpredsjednik Stranke demokratske akcije pozivajući se na Izetbegovićevu izjavu iz decembru 1999. godine, kada je članovima stranačkog Glavnog odbora rekao da nakon krvavog rata u Bosni i Hercegovini i čestog iskopavanja masovnih grobnica, bošnjački narod niti čini niti priziva osvetu.

Predsjednik Izetbegović, istaknuo je Softić, ostavio je veliki trag u različitim oblastima ljudske djelatnosti – bio je državnik, pisac, humanista, vjerski i društveni mislilac a iznad svega, dobar čovjek.

"Njegovom raskošnom mudrošću znao je kao pravi mislilac dokučiti tajne ljudskog srca a neponovljivom ličnom harizmom, kao istinski lider je znao osvojiti duše, pokrenuti na akciju uvijek težeći dobru", naveo je Softić.

Podsjetio je da je Izetbegović uvijek promišljao na dobrobit zajednice, njega kao Bošnjaka muslimana zanimalo je ne samo kuda njegov narod ide već i kuda bi trebalo.

"Nikad se nije mirio s postojećim stanjem, bio je intelektualac privržen vrijednostima modernog svijeta – slobodi, demokratiji, obrazovanju i nauci, ali uvijek svjestan svog muslimanskog i bošnjačkog identiteta.

Danas kada obilježavamo 21. godišnjicu njegove smrti, svjedočimo da njegova djela, misli i ideje pamte i izučavaju i na Istoku i na Zapadu, ali nikada ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovina u središtu njegove ideje te kao takva ostaje najbolje mjesto za njeno razumijevanje", rekao je Softić, prenosi Fena. 

U obraćanju kod Izetbegovićevog mezara, Safet Softić je podsjetio na riječi Alije Izetbegovića koje je zapisao sumirajući vlastiti život: „Kad bi mi bilo ponuđeno da još jednom živim, odbio bih. Ali ako bih se morao ponovno roditi, izabrao bih svoj život“.

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a preminuo na današnji dan 2003. godine u Sarajevu. Građani Sarajeva i cijele zemlje upamtili su dženazu po masovnom prisustvu poštovalaca u danu kad je nad gradom uporno lila neobično jaka kiša i vladala atmosfera poštovanja mnogih koji su ga željeli ispratiti kao historijsku ličnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...