VELIKI ZAOKRET: Bosna i Hercegovina ima luku koja može biti alternativa Pločama

Otvaraju se nove mogućnosti

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Nesreća koja je pogodila Jablanicu i druga mjesta izbacila je iz upotrebe željezničku prugu koja je bila glavna ruta za snabdijevanje robama Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Luka Brčko se pojavila kao alternativa tom prvobitnom pravcu kojim se transportovala roba.

Perica Josić, direktor Luke Brčko, kaže da ova luka definitivno ima kapaciteta i da je premna za veliku količinu pretovara. Nada se da u narednom periodu neće biti alternativa nego prvo rješenje.

"Trenutno se rade promjene ruta snabdijevanja i sve zavisi od rješenja prekomorskih kompanija čiji brodovi su dovozili robu do Luke Ploče. Sada je pitanje da li će ti brodovi i dalje ići na Luku Ploče, da li će ići na Split, ili eventualno na Konstancu. Ako se svi ti brodovi preusmjere na Konstancu (luka u Rumuniji), onda je logično rješenje da će sve te robe biti pretovarene preko Luke Brčko – kazao je Josić za RTV HIT.

Dodao je da su u stalnom kontaktu s komitentima i da su na dobrom putu da se to i ostvari.

"U nekih šest mjeseci ja mislim da će nekih sto hiljada tona robe doći u Luku Brčko", dodao je.

Josić je najavio da već od ponedjeljka počinje pretovar tri hiljade tone iz Zenice koje idu za izvoz, kao i uvoz hiljadu tona antracita za Lukavac. Kako je objasnio, te količine su dio planiranog pretovara Luke Brčko za tekuću godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...