U SARAJEVU BIRAJU NOVO RUKOVODSTVO: Svjetskom ujgurskom kongresu upućene prijetnje od Ambasade Kine

Kako su saopštili iz WUC-a tokom Skupštine izabrat će rukovodstvo i članove odbora na demokratski način od strane predstavnika pridruženih organizacija, koje predstavljaju globalnu ujgursku zajednicu. Generalnoj skupštini će prethoditi Međunarodna konferencija na temu “Od bosanskog do ujgurskog genocida: Lekcije naučene”.

  • Društvo

  • Prije 3h  

  • 0

Svjetski ujgurski kongres (WUC) od 24. do 27. oktobra održat će u Sarajevu internacionalnu konferenciju i 8. Generalnu skupšinu na kojoj će izabrati novo liderstvo. Iz WUC tvrde da su primili prijetnje od Ambasade Kine u Sarajevu da otkažu okupljanje.

Kako su saopštili iz WUC-a tokom Skupštine izabrat će rukovodstvo i članove odbora na demokratski način od strane predstavnika pridruženih organizacija, koje predstavljaju globalnu ujgursku zajednicu, piše portal Istraga.ba.

Generalnoj skupštini će prethoditi Međunarodna konferencija na temu “Od bosanskog do ujgurskog genocida: Lekcije naučene”.

“Ova konferencija ima za cilj da okupi ujgurske aktiviste, predstavnike civilnog društva, međunarodne i ujgurske naučnike, kao i stručnjake i kreatore politike sa ciljem da podstiču i održavaju efikasne načine saradnje između različitih ujgurskih i drugih grupa civilnog društva i pronađu nove načine za proširenje našeg rada. Tematska pitanja u rasponu od zvjerskih zločina, odgovornosti, globalnih lanaca nabavke do transnacionalne represije bit će u centru rasprave”, objavili su iz WUC.

WUC je na svom X profilu jučer objavio da prima prijetnje od kineske ambasade u Sarajevu koja navodno vrši pritisak da se Skupština otkaže, hapsi njihove delegate, konkretno bivšeg predsjednika Isa Dolkuna i montira saobraćajne nesreće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...