CIJENE LETE U NEBO: Četveročlana porodica za hranu mjesečno troši čak...

Vlasti su, kažu, zakasnile sa svim sistemskim mjerama.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sindikalna potrošačka korpa je u septembru iznosila 3.131 marku. Ako se uzme u obzir da je prosječna plata hiljadu 387 maraka, a prosječna penzija 723 marke, postavlja se pitanje - kako građani preživljavaju i čega su se morali odreći?

Preživljam jer svaki dan razmišljam koliko mogu potrošiti. Tražim gdje da kupim jeftinije, a količine sam odavno smanjila, kaže osamdesetčetvorogodišnja penzionerka iz Banjaluke Rosa Divjak. Prisjeća se boljih vremena kada je mogla sebi mnogo više priuštiti. Žao joj, kaže, omladine što odlazi iz zemlje u potrazi za boljim životom.

„Moja penzija je oko 500 maraka, tu su i računi, ja to sve uklopim nekako. Onaj ko ima manje od mene, teško je.“

Građani su ogorčeni što poskupljenjima nema kraja. 

A potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru pokrivena je sa 44 odsto prosječnom i nepunih 20 odsto minimnalnom platom. U Savezu samostalnih sindikata BiH traže uvođenje diferencirane stope PDVa i pomoć domaćim prizvođačima. Vlasti su, kažu, zakasnile sa svim sistemskim mjerama.

„Nažalost najveći broj građana u BiH preživljava. Ne živi normalno, prihvatljiv i dostojanstven život, već isključivo preživljava“, kaže Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

U Pokretu potrošača su izračunali da četvoročlana porodica za hranu mjesečno troši 1.400 maraka ili jednu prosječnu platu. A gdje su ostali troškovi. Za mjesečnu potrošačku korpu nisu dovoljne ni dvije prosječne plate ni pet minimalnih.

"Jedna prosječna plata samo za hranu. Taj primjer nemamo u okruženju. U Njemačkoj 30 odsto jedne prosječne plate ide na hranu. Odričemo se se svega i svačega. Odričemo se obrazovanja, kulture, sporta, higijene“, poručio je Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Fortuna".

Koliko je srozan životni standard građana pokazuje i analiza ekonomiste Faruka Hadžića. On je izračunao da su građani za 100 maraka prije tri godine mogli da kupe 28 litara mlijeka, 25 kilograma brašna, 36 kilograma šećera više nego u ovoj godini. To se događa, zaključuje, kada se na vrijeme ne bori protiv inflacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...