OPASNO PO ZDRAVLJE: Susjedi povukli proizvod uvezen iz Srbije, otkrivena povećana koncentracija....

Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neadekvatna higijena ruku, površina i posuđa za pripremu hrane, neprikladna toplinska obrada i skladištenje hrane.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Mljeveni cimet koji je u tu zemlju stigao iz Srbije povučen je s hrvatskog tržišta, objavio je RASFF, europski sistem za brzo uzbunjivanje i informiranje o hrani. Razlog je - povećana koncentracija bakterije Bacillus cereus.

U uzorku mljevenog cimeta koji je, u sklopu službene kontrole na hrvatskom tržištu, uzet 8. oktobra, navodi se na portalu RASFF, pronađeni su patogeni mikroorganizmi - bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u usporedbi s do dopuštenih 1000 CFU/ Mr.

Proizvod je navodno povučen s tržišta.

Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Bacillus cereus može se, prema web stranici Stethoscope, pojaviti u dva oblika, ovisno o tome koji toksin djeluje: dijarealni toksin uzrokuje dijareju (proljev), a emetički toksin izaziva povraćanje.

Inače, kako se dodaje, spore Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.

"Lako mogu kontaminirati sirovu hranu i uz dovoljno vremena i pravu temperaturu, razmnožit će se u velikom broju." “Rizična hrana je riža, meso, mlijeko, krompir”, navodi se na web stranici.

Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neadekvatna higijena ruku, površina i posuđa za pripremu hrane, neprikladna toplinska obrada i skladištenje hrane.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...