OBRATITE PAŽNJU!: Sa tržišta BiH povlači se serija paštete Argeta

Potrošači su pozvani da proizvode s naprijed navedenim brojem serije ne konzumiraju, posebno ako prepoznaju znakove napuhnutosti ambalaže.

  • Vijesti

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo obavijestila je Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o povlačenju s tržišta Bosne i Hercegovine proizvoda „Argeta kokošja pašteta“ u pakiranju od 114 g, serija 0300028498 rok upotrebe 10.09.2027.

Kako se navodi u obavijesti dostavljenoj Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, postupak povlačenja pokrenut je zato što „za seriju proizvoda postoji mogućnost napuhnutih doza“ te je daljnja prodaja proizvoda iz ove serije zaustavljena.

Potrošači su pozvani da proizvode s naprijed navedenim brojem serije ne konzumiraju, posebno ako prepoznaju znakove napuhnutosti ambalaže.

U skladu sa člankom 14. stavka 2. tačka d) Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), ako je ambalaža hrane neprikladna ili oštećena tako da su moguće mikrobiološke i hemijske promjene hrane u granicama većim od dopuštenih, hrana se smatra neprikladnom za ljudsku upotrebu.

Subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su, u skladu sa člankom 25. stavak 1. Zakona o hrani, osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

Ako subjekt u poslovanju s hranom zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, stavio na tržište ili distribuirao, ne udovoljava zahtjevima zdravstvene ispravnosti, dužan je odmah spriječiti stavljanje hrane na tržište, odnosno u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom o tome odmah obavijestiti nadležna  tijela.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...