SASTANAK AUTOKRATA U SLOVAČKOJ: O čemu su razgovarale "crne ovce" Evrope

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico sreli su se danas i razgovarali o načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

  • Evropa

  • Prije 2h  

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, slovački premijer Robert Fico i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se danas u slovačkom gradu Komarno, kako bi razgovarali o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje.

Na trilateralnom sastanku razgovarali su i o novim rješenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Čim je sletio na slovačko tlo, predsednik Srbije se pohvalio susretom sa dvojicom premijera, riječima: „Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima“.

Na zajedničkoj konferenciji za medije pljuštali su hvalospjevi. Tako je Vučić, govoreći o nedavnom atentatu na Roberta Fica, izjavio da mu je drago što je njegov prijatelj preživio ono što je doživio. Iako je neposredno poslije atentata na Fica obećao da će ga sa Orbanom posjetiti u bolnici – to se nije desilo.

S druge strane, Fico se zahvalio predsjedniku Srbije na borbi protiv ilegalnih migracija.

„Cijela EU bi trebalo da bude zahvalna za entuzijazam i za onu energiju koju si posvetio ilegalnoj migraciji“, rekao je on Vučiću, dodajući da će uraditi sve da se ‘legitimna ambicija Srbije’ oko ulaska u Evropsku uniju ispuni u što kraćem roku.

Pohvale su stigle i od mađarskog premijera Viktora Orbana koji je istakao da je šestostruko uvećana spoljnotrgovinska razmena sa Srbijom otkako je Aleksandar Vučić na čelu države.

Glavni utisak – još jedno „čelično“ prijateljstvo.

Sastanak prinudnih saveznika

Odavno nije tajna da su slovački i mađarski premijer prepoznati kao „crne ovce“ u Evropskoj uniji i to zbog svojih stavova i odluka koje se dijametralno razlikuju od drugih zemalja članica, a posebno su postali izražrni tokom rata u Ukrajini. Nije tajna ni da predsednik Srbije Aleksandar Vučič posebno prijateljstvo neguje upravo sa ovim liderima, čiji su režimi na ozbiljnom udaru kritika iz Evrope i ostatka svijeta.

U razgovoru za „Novu“ Dragan Popović iz iz Centra za praktičnu politiku kaže da je u Slovačkoj bio „sastanak prinudnih saveznika“.

„Sastanak lidera koji gaje sličan način vladavine ili bi bar to hteli. Međutim, Mađarska i Slovačka imaju tu sreću da su u EU, pa ne mogu toliko daleko da odu kao što to može Vučić u Srbiji“, kaže Popović.

Dodaje da trojica lidera, „nažalost imaju puno toga da nauče jedan od drugog“.

„To su i pokazali svih ovih godina. Čini mi se da u velikom broju slučajeva kopiraju poteze jedan od drugih. Mnogo bolje oni sarađuju i uče međusobno nego što to rade demokratske snage u tim zemljama“; kaže Popović.

Komentarišući teme koje su bile na stolu, pre svega one koje se tiču migranata, sagovornik Nove ocenjuje da su one prilagođene unutrašnjim političkim potrebama i to pre svega mađarskog premijera Orbana.

„Migracije jesu tema u Mađarskoj, a sa druge strane Fico i Orban u EU nameću tu temu. Na osnovu toga raste cela populistička desnica, ne samo u istočnoj Evropi, već na celom kontinentu. Orban u Mađarskoj već dugo gradi poziciju čuvara Evrope od najezde migranata, kako oni kažu. Vučić je tu kao neka vrsta saveznika, ali nije mnogo bitno kakvo je ponašanje Srbije prema migrantima, već je važno kakva se poruka šalje samim izborom migrantske teme – svojim biračim“ ,zaključuje Popović.

Govereći o tome što je Aleksandar Vučić otišao na trilateralni samit Srbije, Slovačke i Mađarske, kolumnista i autori emisije „Bez ustručavanja“ Aleksandar Dikić je rekao da je to dio „šizofrene politike“ predsednika Srbije.

„Sastaće se sa evropskim „putinoidima“ – Slovakom i Mađarom i reći će – ja nisam tamo (na samitu BRIKS-a), ali biću prisutan svojom odsutnošću. A sa druge strane, sastaću se sa nekom drugom Evropom, dakle, sa „putinoidima“ u EU“, naveo je Dikić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...