NJEMAČKA PRIPREMA NOVU POLITIKU: Moguće useljavanje radnika bez konzulata?

Reforma postupka, prije svega centralizacija procedure odobravanja radne vize, mora biti sljedeći korak, rekla je.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Kada neko želi da se useli u Njemačku radi posla, mora da prođe kroz niz institucija. To što je to komplikovano i sporo ne odgovara ni Njemačkoj. Studija izvodljivosti predlaže jednostavniji postupak koji može da eliminiše usko grlo u konzulatima.

Konsultantska agencija Hand PD u studiji izvodljivosti sugeriše centralizaciju procesa useljavanja radne snage i potpuno isključenje konzularne službe i službe za strance.

Umjesto te i drugih službi koje sada procesuiraju aplikaciju kandidata za zaposlenje u Njemačkoj, posao bi trebalo da podijele nacionalne službe za zapošljavanje i spoljne poslove. 

Konzularna služba može opciono da se uključi u slučajevima gdje je osobu u pitanju potrebno provjeriti," a radne vize treba da se odobravaju pod pretpostavkom da su kriteriji ispunjeni.

Spoljne službe prema potrebi provjeru, na primjer originalnih potvrda, mogu da obave i naknadno. Autori studije procjenjuju da usvajanje predloženih izmjena procedure postupak odobravanja radne vize može da skrati za 40 posto

"Zakon o useljavanju radne snage već je bio odlučan korak ka ispravljanju dugogodišnjih grešaka," ocijenila je političarka Zelenih Misbah Khan.

Reforma postupka, prije svega centralizacija procedure odobravanja radne vize, mora biti sljedeći korak, rekla je.

Vlada bi do izbora trebala da usvoji preporuke iz studije izvodljivosti, rekla je Ann-Veruschka Jurisch, zadužena za pitanja useljavanja radne snage u liberalnoj FDP.

Zeleni i FDP su partneri Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Scholza u vladajućoj koaliciji, piše DPA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...