QUENTIN TARANTINO JE KRITIČAR FILMOVA ALFREDA HITCHCOCKA: Ali jedan film neobično voli

Kako piše Slash Film, Tarantino je gostovao u podcastu Eli Roth’s History of Horror iz 2021., tokom kojeg je izjavio da on "nije očaran Hitchcockom kao svi ostali" ni "previše zadivljen originalnim Psihom". No, zato ga je oduševio Psiho II iz 1983. godine.

  • Kultura

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Psiho, Prozor u dvorište i Vrtoglavica samo su neki od filmova zbog kojih se Alfred Hitchcock smatra jednim od najvećih reditelja svih vremena. Njegova filmografija unaprijedila je filmsku umjetnost i služila kao inspiracija brojnim rediteljima koji su došli nakon njega, ali i njegovim savremenicima. No to ne znači da Hitchcock nema svoje kritičare.

Kao jedan od reditelja koji vole plivati protiv struje, Quentin Tarantino voli dijeliti svoja mišljenja o filmovima koji su ga impresionirali ili razočarali. Poznati reditelj šokirao je svoje fanove kada je jednom prilikom rekao da mu je horor Psiho II puno bolji od Hitchcockovog kultnog klasika koji mu je prethodio, prenosi Index.hr.

Kako piše Slash Film, Tarantino je gostovao u podcastu Eli Roth’s History of Horror iz 2021., tokom kojeg je izjavio da on "nije očaran Hitchcockom kao svi ostali" ni "previše zadivljen originalnim Psihom". No, zato ga je oduševio Psiho II iz 1983. godine.

Za razliku od originalnog Psiha, film Psiho II nije se temeljio na romanima Roberta Blocha. Originalni scenarij napisao je Tom Holland, a film je režirao Hitchcockov veliki obožavatelj Richard Franklin. Anthony Perkins, koji je glumio Normana Batesa u prvom filmu, vratio se ulozi koja ga je proslavila.

Radnja Psiha II događa se 22 godine nakon radnje iz originalnog filma i prikazuje Normanov pokušaj asimilacije u društvo nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice. 

Film je bio financijski uspješan, ali prema mnogim kritičarima nije ni blizu Hitchcockovog klasika. Psiho II ima samo 62% na Rotten Tomatoesu, u usporedbi s 97% koje ima prvi film.

Unatoč podijeljenim kritikama, Tarantino je oduševljen Franklinovim filmom, ali i Perkinsovom izvedbom.

"Oduvijek sam bio veliki fan Psiha II i ogroman fan reditelja Richarda Franklina, koji je prije toga radio na filmovima Road Games i Patrick", izjavio je redatelj "Paklenog šunda" 2005. tokom jednog intervjua: "Isto tako, vjerujem da je Anthony Perkins imao najbolju izvedbu ikada u Psihu II. Suosjećao sam s Normanom Batesom u ovom filmu, što je totalno poremećeno." 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...