UPALILA AMERIČKA TAKTIKA: "Pogledajte šta su Izraelci napravili uoči napada na Iran!"

Izraelski napad na Iran izveden je u tri vala

  • Svijet

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Izrael je u petak poslao poruku Iranu uoči osvetničkih zračnih napada. Upozorili su ih da ne odgovaraju, izvijestio je Axios pozivajući se na tri izvora.

Podsjetimo, iranski mediji su zabilježili više eksplozija tijekom nekoliko sati u glavnom gradu i u blizini vojnih baza, no nije bilo izvješća o prouzročenoj šteti ili žrtvama. Izraelski napad na Iran u tri vala je dovršen, objavila je pak prije zore u subotu izraelska javna radiotelevizija.

Bliski istok je očekivao izraelski odgovor na iranski napad, u kojem je 1. listopada na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila, što predstavlja drugi izravan napad na Izrael u šest mjeseci.

Američki Axios piše, pozivajući se na izvore, da je izraelska poruka Iranu bila pokušaj da se ograniči razmjena napada između Izraela i Irana i spriječi šira eskalacija.

Izraelska poruka prenijeta je Irancima putem nekoliko trećih strana, izvijestio je izvor Axios.

"Izraelci su Irancima unaprijed jasno dali do znanja koje će mete napasti, a koje neće", rekao je jedan izvor.

Dva druga izvora izjavila su da je Izrael upozorio Irance da ne odgovaraju na napad i naglasio da će Izrael izvesti još jedan značajniji napad, ako Iran uzvrati, posebno ako bude ozlijeđenih ili žrtava među izraelskim civilima, navodi se u izvješću.

Javno, ali privatnim kanalima, Sjedinjene Države vršile su pritisak na Izrael da vrlo pažljivo formulira svoj osvetnički napad na Iran, piše u svojoj analizi britanski Sky News.

Napad iranskih balističkih projektila na Izrael 1. listopada (sam po sebi odmazda u nizu eskalirajućih akcija obiju strana) izazvat će značajan izraelski odgovor - u što Bidenova administracija nije sumnjala. Ali diplomatski izazov predsjednika Bidena bio je uvjeriti Izrael da bude pametan sa svojim odgovorom, znajući da bi sve što je preveliko moglo potaknuti brzu spiralu sveopćeg regionalnog rata koji bi uvukao Ameriku - i to samo nekoliko tjedana prije američkih izbora. Bio bi to scenarij iz noćne more.

Biden i njegov tim prepoznali su da bi izraelski premijer Netanyahu mogao iskoristiti trenutak koji je dugo tražio i izvršiti snažan udar na Iran.

Iako je to bilo taktički privlačno, posebno nakon spektakularnih taktičkih uspjeha Izraela protiv Hezbolaha u Libanonu, američka administracija vjerovala je da bi bilo strateški vrlo opasno u izazivanju šireg sukoba.

Problem za Bidena bio je taj što je vidio da je njegova sposobnost utjecaja na izraelskog vođu Netanyahua tijekom prošle godine - u Gazi, a potom i u Libanonu - bila ograničena.

I tako je Bidenov stav o tome kako misli da bi Izrael trebao uzvratiti morao biti neuobičajeno javno artikuliran - rekao je novinarima na pisti zračne luke prije nekoliko tjedana da ne misli da bi Izrael trebao napasti iranska nuklearna postrojenja ili naftna postrojenja.

Iza kulisa, u tijeku je bila intenzivna diplomatska operacija. Američki državni tajnik Antony Blinken upravo se vratio s turneje po regiji koja je uključivala i put u Izrael. Dio toga bio je nastavak pritiska na Izrael da oblikuje svoju odmazdu na način koji će obnoviti odvraćanje, ali ne potaknuti eskalaciju.

Još ne znamo kako će Iran odgovoriti na događaje od ove noći, ali Amerikanci smatraju da je priroda izraelskih napada u skladu s onim što je Bijela kuća savjetovala, navodi Sky News.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...