REZULTATI SU IZNENAĐUJUĆI: Uveli četverodnevnu radnu sedmicu bez smanjenja plaća, a onda...

Sindikati su pregovarali o smanjenju radnih sati za desetine hiljada svojih članova diljem zemlje.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Islandska ekonomija rastom nadmašuje većinu europskih zemalja nakon uvođenja kraće radne sedmice bez smanjenja plaća, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u petak. Kako javlja CNN, između 2020. i 2022. godine 51% radnika u zemlji prihvatilo je sudjelovati u eksperimentu tijekom kojeg su radili četiri dana u tjednu za istu plaću.

Prošle godine Island je zabilježio brži gospodarski rast od većine europskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Europi, izvijestili su Autonomy Institute iz Ujedinjenog Kraljevstva i islandska Udruga za održivost i demokraciju (Alda). "Ovo istraživanje pokazuje pravi primjer uspjeha: kraće radno vrijeme postalo je uobičajeno na Islandu, a gospodarstvo je snažno prema nizu pokazatelja", rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U dva ranija velika eksperimenta provedena između 2015. i 2019. godine zaposlenici u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati tjedno, bez smanjenja plaće. Mnogi od njih prije toga su radili 40 sati sedmično.

Eksperimenti su obuhvatili 2500 ljudi - više od 1% tadašnje radne populacije Islanda - i bili su usmjereni na održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživači su utvrdili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala u većini radnih mjesta, dok se dobrobit radnika značajno povećala u različitim aspektima, uključujući smanjenje stresa te poboljšanje zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života.

Nakon provedenih eksperimenata islandski sindikati su pregovarali o smanjenju radnih sati za desetine hiljada svojih članova diljem zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...