BURNO U MOSTARU: "Nećemo dopustiti da hrvatskom narodu povijest pišu neki...!"

HSP navodi da je ova odluka donesena "isključivo iz mržnje prema hrvatskom narodu te da se istom želi nametnuti određeni biljeg".

  • Politika

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 1

Hrvatska stranka prava BiH (HSP BiH) održala je u Mostaru konferenciju za medije na kojoj su komentirani rezultati stranke na proteklim lokalnim izborima, kao i novčana kazna od 30.000 KM koju im je izrekla Centralna izborna komisija (CIK) zbog govora mržnje.

HSP BiH izrazio je zadovoljstvo rezultatima na lokalnim izborima, istaknuvši da je stranka postigla značajan uspjeh i ostvarila trend rasta, što ju je pozicioniralo kao treću najjaču stranku među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predstavnici stranke naglasili su važnost HSP-a, kao najstarije hrvatske stranke, u zaštiti temeljnih ljudskih i političkih prava hrvatskog naroda te najavili jačanje stranačke infrastrukture i pripreme za nadolazeće parlamentarne izbore.

Na konferenciji je oštro osuđena kazna CIK-a od 30.000 KM izrečena HSP-u zbog isticanja insignije HOS-a s pozdravom "Za dom spremni".

HSP navodi da je ova odluka donesena "isključivo iz mržnje prema hrvatskom narodu te da se istom želi nametnuti određeni biljeg".

Stranka naglašava kako je pozdrav "Za dom spremni" i grb HOS-a zakonit u BiH te ističe da ne postoji zakonski akt kojim bi se ta insignija mogla zabraniti. Također, upozorili su na izjave pojedinih članova CIK-a koji su na sjednici izjednačavali događaje iz Drugog svjetskog rata s Domovinskim ratom, što HSP smatra neprimjerenim.

U saopćenju su poručili kako članovima CIK-a nije u opisu posla tumačiti historiju, već provoditi zakone Bosne i Hercegovine. HSP BiH također je najavio da će od sada podnositi prijave za govor mržnje za svako javno isticanje obilježja povezanih s komunističkim režimom, ističući da Vijeće Europe i Europski parlament u više dokumenata osuđuju totalitarne režime, uključujući nacizam i komunizam.

„Nećemo dopustiti da hrvatskom narodu povijest pišu neki članovi SIP-a BiH čija je ideja poražena 90-ih godina“, zaključio je predsjednik HSP-a BiH, Nikola Raguž.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...