SOGAN DOLMA, JEDINSTVENA I PREUKUSNA: Najvažnije je da budete vrlo pažljivi kada...

(...) kod punjenja glavice crnog luka.

  • Gastro

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Tradicionalna jela uvijek su najbolji izbor, posebno tokom hladnih dana.

Ako želite da iznenadite svoje ukućane, onda im napravite sogan dolmu. 

Ovo jelo nije zahtjevno, samo je potrebno uložiti malo ljubavi i truda.

Sastojci:

6 većih glavica crnog luka

300 gr miješanog faširanog mesa

100 gr riže

2 čehna bijelog luka

2 kašičice sitno sjeckanog peršuna

maslinovo ulje

500 ml povrtnog temeljca

1 kašika sosa od paradajza

so i biber

Priprema:

1. U dublju šerpu uspite vodu da se kuha. Za to vrijeme, ogulite glavice crnog luka, pa kad voda provri, ubacite cijele glavice da se kuhaju najviše do 10 minuta, sve dok ne omekšaju.

2. Poslije tog vremena, izvadite glavice, i ostavite sa strane da se ohlade.

3. U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan bijeli luk.

4. U većoj zdjeli pomiješajte faširano meso, rižu, proprženi bijeli luk, sos od paradajza, suhi peršun, so i biber pa dobro promiješajte.

5. Budite vrlo pažljivi kada budete punili glavicu crnog luka.

6. U vatrostalnu posudu sipajte malo ulja pa poredajte punjeni luk.

7. Prelijte povrtnim temeljcem sve do vrha, odnosno nivoa luka.

8. Poklopite i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 30 ili 40 minuta, sve dok riža u jelu ne bude gotova.   

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...