OVAJ RECEPT OSVAJA JEDNOSTAVNOŠĆU I PREPOZNATLJIVIM OKUSOM: Kremasti klasik koji je poželjan...

(...) i prihvatljiv u svako doba dana i noći.

  • Gastro

  • 07. Nov. 2024  07. Nov. 2024

  • 0

Tiramisu je čuvena italijanska poslastica, a sama riječ u prevodu s italijanskog znači - podigni me. Ovaj kremasti klasik napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa i piškota vremenom je postao jedan od omiljenih deserta ne samo u Italiji, već i u cijelom svijetu.

S obzirom na to da je jesen, tokom ovog godišnjeg doba možete uživati u neodoljivoj kremastoj rapsodiji uz jedinstveni recept za tiramisu s bundevom.

Inspirisan klasičnim italijanskim desertom i uz dodatak nježnog bundeva pirea i začina, ovaj tiramisu donosi bogate, sezonske arome u savršenoj slojevitoj deliciji.

Recept osvaja  jednostavnošću i prepoznatljivim okusom, koji će, uz šolju kafe ili čaja, svakom zalogaju dati dozu topline.

Sastojci:

4 žumanca

pola šolje šećera

šolja guste pavlake

pola šolje pirea od bundeve

250 g maskarponea

pola kašike šećera u prahu

kašičica ekstrakta vanilije

pola kašike začina od bundeve

dvije kašike kakaoa u prahu

12 piškota

1,5 šolja espreso kafe 

Priprema:

1. Pomiješajte žumance i šećer i mutite mikserom oko tri minuta. Znaćete da je gotovo kada smjesa postane blijedožuta i više ne možete osjetiti šećer.

2. U mikseru pomiješajte gustu pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Mutite, zatim dodajte maskarpone, pire od bundeve i začin od bundeve i miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu.

3. U posebnoj zdjeli pomiješajte smjesu od žumanaca sa smjesom kreme od maskarponea.

4. Zatim slažite desert. Lagano umočite piškote u espreso i stavite ih u čaše, zatim dodajte kremu i ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke. Posljednja u slaganju neka bude krema, preko koje ćete posuti kakao u prahu. Hladite najmanje četiri sata, a za najbolje rezultate ohladite preko noći.

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...