Svijet
UŽAS NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska napala stotine meta na području...
Prije 29 min0
Buhtle su mekano, prozračno pecivo od dizanog tijesta, koje jednostavno osvaja svojim slatkim punjenjem od džema. Ovaj recept pruža savršeni spoj okusa i teksture i omiljen je širom svijeta, posebno u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Mađarske.
Gastro
16. Nov. 2024 16. Nov. 2024
0
Buhtle su savršene uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe, a mogu biti desert ili užina koju djeca pravo vole, piše Krstarica.
Ako vam ponestaje ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz rerne, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najssočnije buhtle s džemom.
Sastojci:
Za tijesto:
500 gr brašna
250 ml mlijeka
100 gr šećera
100 gr putera (otopljenog)
2 jaja
1 kvasac (suhi ili svježi)
prstohvat soli
vanilin šećer (po želji)
Za punjenje:
džem po izboru (najčešće se koristi džem od marelice ili maline)
Za premazivanje:
1 jaje
šećer u prahu (za posipanje, po želji)
Priprema:
1. Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta.
2. Ako koristite suhi, možete ga dodati direktno u brašno.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
4. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni puter, jaja i mlijeko s kvascem.
5. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
6. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
7. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na manje dijelove (oko 50-60 g svaki).
8. Svaki komad tijesta razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.
9. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
10. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajem.
11. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
12. Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!:)
Svijet
UŽAS NA BLISKOM ISTOKU: Izraelska vojska napala stotine meta na području...
Prije 29 min0
Jeste li znali
UOČI BOŽIĆA: Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Badnji dan, običaj je da se peče...
Prije 48 min0
Ekonomija
SRCE VUČE RODNOM KRAJU: Vratio se iz Engleske u BiH pa pokrenuo biznis o kojem se priča...
Prije 58 min0
Šareni svijet
PORAZNA TOP-LISTA: U ovim zemljama Europske unije najveći je postotak kućanstava bez djece...
Prije 1h0
Gastro
JE LI OVO TAJNA SAVRŠENE LINIJE: Jelena Rozga godinama obavezno konzumira jedno jelo, a tome su nas učili i stariji...
02. Jan. 20250
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
03. Jan. 20250
Gastro
SLATKA JE, SLASNA JE, GOTOVO NEODOLJIVA: Ovu hranu najviše jedemo za praznike a uopšte nije zdrava
03. Jan. 20250
Gastro
ŠTO JEST – JEST: Vrijeme je za fildžan burek, na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
04. Jan. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.