NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Prepoznatljive su jer njihov oblik i tekstura podsjećaju na...

(...) fritule ili nizozemske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama.

  • Gastro

  • 23. Mar. 2025  23. Mar. 2025

  • 0

Palačinke su omiljeni desert u mnogim kulturama, a danska varijanta poznata kao "æbleskiver" je još jedna ukusna poslastica koju ćemo rado pripremati za porodicu i prijatelje.

Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama. Njihov oblik i tekstura podsjećaju na naše fritule ili nizozemske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.

"Æbleskiver" su tradicionalno pripremali danski seljaci koji su ih punili komadićima voća koje je bilo dostupno. Danas se obično poslužuju s džemom ili posute šećerom u prahu, a popularne su tokom cijele godine, posebno tokom hladnijih mjeseci.

Ako smo vas tu već dobili i spremni ste isprobati danske palačinke moramo napomenuti da se za pripremu "æbleskiver" palačinki koristi posebna tava s okruglim udubljenjima koja omogućava pečenje kuglica jednakog oblika.

Ipak, moguće je pripremiti "æbleskivere" i u rerni koristeći kalup za mafine ili prženjem u dubokom ulju, slično pripremi fritula. 

Recept za "æbleskiver" danske palačinke

Sastojci:

250 ml mlijeka

180 g brašna

3 jaja

3 kašike šećera

2 kašičice praška za pecivo

1 čajna kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

½ čajna kašičica mljevenog kardamoma (opcionalno)

prstohvat soli

6 kašika rastopljenog putera ili ulja  

šećer u prahu za posipanje

džem po izboru (npr. od jagode, šljive, šipka ili kajsije)

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg.

2. U zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, rastopljeni puter, vanilin šećer i sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kardamom, so). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

3. U smjesu nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

4. Zagrijte posebnu tavu za "æbleskivere" na srednje jakoj vatri (ako nemate ovu tavu, možete koristiti i kalup za mafine ili običnu tavu, samo će oblici biti malo drugačiji).

5. U svako udubljenje tave stavite malo putera ili ulja, a zatim kašikom stavljajte smjesu u svako udubljenje, otprilike jednu kašiku po udubljenju.

6. Pecite oko 1–2 minute dok rubovi palačinki ne postanu zlatno smeđi, zatim okrenite svaku palačinku pomoću drvenog štapića ili viljuške i pecite s druge strane još 1-2 minute.

7. Pečene "æbleskivere" pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom po izboru.

8. Ove male, sočne palačinke savršeno su za uživanje u porodičnom okruženju, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim nadjevima ili začinima, prenosi Jutarnji.hr.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...