STOP DEBLJANJU: Ukoliko ste stalno gladni, obratite pažnju na jedan dodatak prehrani...

Funkcionalna magnetska rezonanca i krvni testovi provedeni su prije i nakon konzumiranja.

  • Zdravlje

  • 08. Apr. 2025  

  • 0

Novo istraživanje izaziva zabrinutost u vezi široko korištenog umjetnog zaslađivača sukraloze, sugerirajući da bi mogao utjecati na rad mozga i regulaciju apetita. Studija objavljena u časopisu Nature Metabolism ispitivala je kako sukraloza utječe na hipotalamus, područje mozga koje kontrolira glad i žudnju.

Zaslađivač i reakcija mozga

U randomiziranom unakrsnom ispitivanju, 75 odraslih osoba konzumiralo je različite napitke u odvojenim danima, jedno sa sukralozom, drugo sa saharozom (stolni šećer) i treće samo s vodom. Funkcionalna magnetska rezonanca i krvni testovi provedeni su prije i nakon konzumiranja.

Rezultati su pokazali da sukraloza povećava protok krvi u hipotalamusu, za razliku od saharoze, koja dovodi do smanjenja protoka krvi i potiskivanja gladi. Dva sata nakon konzumacije, sudionici su izjavili da se osjećaju manje gladni nakon konzumiranja saharoze u usporedbi sa sukralozom.

Kalorijska neusklađenost i signali žudnje

Sukraloza, 600 puta slađa od saharoze, ali bez kalorija, može uzrokovati neusklađenost između očekivanog unosa kalorija i odsutnosti stvarne energije, primijetili su autori navedenog istraživanja.

Ako vaše tijelo očekuje kaloriju zbog slatkoće, ali ne dobije kaloriju koju očekuje, to bi moglo promijeniti način na koji je mozak spreman žudjeti za tim tvarima tijekom vremena, rekla je voditeljica studije, endokrinologinja Kathleen Alanna Page sa Univerziteta Južne Kalifornije.

Za razliku od saharoze, sukraloza nije izazvala porast razine glukoze ili metaboličkih hormona poput inzulina i GLP-1, koji reguliraju šećer u krvi i glad. Te hormonalne razlike bile su posebno značajne kod pretilih sudionika. Prethodne studije pokazuju da sukraloza također može promijeniti crijevnu mikrobiotu i oslabiti odgovor na glukozu.

Zabrinutost oko umjetnih zaslađivača nastavlja rasti, s prethodnim istraživanjima koja povezuju sukralozu s oštećenjem DNK i metaboličkom disfunkcijom. Page i njezin tim sada istražuju kako sukraloza utječe na razvoj mozga kod djece.

Mozak je ranjiv u to vrijeme, pa bi to mogla biti kritična prilika za intervenciju, rekla je na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...