NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko često jedete noću – ovo trebate znati...

Ustanovili su da ovi faktori rizika nisu pogađali one sudionike istraživanja koji su hranu konzumirali tokom dana.

  • Zdravlje

  • 10. Apr. 2025  

  • 0

Konzumiranje hrane samo danju moglo bi pridonijeti zaštiti zdravlja srca kod smjenskih radnika, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije i SAD-a.

Znanstvenici sa Univerziteta Southampton iz Ujedinjenog Kraljevstva i Mass General Brigham iz Sjedinjenih Država kažu kako su ranija istraživanja pokazala da rad u noćnim smjenama može rezultirati "ozbiljnim" zdravstvenim rizicima za kardiovaskularni sistem.

Iznose dokaze po kojima njihova studija, objavljena u časopisu Nature Communications, upućuje na to da smjenski radnici mogu izbjeći neke zdravstvene rizike konzumiraju li hranu samo danju.

Tokom dvosedmičnog razdoblja tim je proučavao 20 zdravih i mladih sudionika istraživanja. U tom razdoblju ispitanici nisu imali pristup prozorima ni satovima koji bi im omogućili da saznaju kakav učinak ima cirkadijalna neusklađenost na njihove tjelesne funkcije.

Za potrebe studije sudionici su morali ostati kontinuirano budni 32 sata u slabo osvijetljenom prostoru, održavajući identičan položaj tijela i svaki sat konzumirajući identičnu manju količinu hrane.

A nakon sudjelovanja u simuliranom noćnom radu od njih se tražilo da izaberu hoće li jesti tokom noći, kako to čini većina noćnih radnika, ili samo tijekom dana.

Istraživači su potom ispitali naknadan učinak vremenskog rasporeda konzumiranja hrane na faktore koji mogu utjecati na kardiovaskularni rizik u sudionika, među kojima su bili markeri autonomnog živčanog sistema, inhibitor aktivatora plazminogena-1 (koji može povećati opasnost od nastanka krvnih ugrušaka) i krvni tlak.

Ustanovili su da ovi faktori rizika nisu pogađali one sudionike istraživanja koji su hranu konzumirali tokom dana.

-Naše prethodno istraživanje pokazalo je da cirkadijalna neusklađenost - nepravilna usklađenost ciklusa našeg ponašanja u odnosu na naš unutarnji tjelesni sat - povećava kardiovaskularne faktore rizika, rekao je profesor Frank Scheer, direktor Programa medicinske kronobiologije u bolnici Brigham and Women's Hospital.

-Željeli smo ustanoviti što bi se moglo poduzeti da se ovaj rizik smanji, a naše novo istraživanje ukazuje na to da bi taj cilj mogao biti tajming unošenja hrane u organizam.

-Naša studija kontrolirala je sve moguće faktore koji bi mogli utjecati na krajnji rezultat, tako da možemo reći da je učinak vremenskog rasporeda unosa hrane ono što potiče ovakve promjene kada su posrijedi opasnosti od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rekla je dr. Sarah Chellappa, vanredna profesorica na Univerzitetu u Southamptonu i voditeljica istraživanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...