UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: "Schmidt krenuo putem Ashdowna, sprema se smjena predsjednika RS-a…"

Predloženi zakon nije baš najbolje sročen u određenim dijelovima, a prije svega onom u kom se navodi da bi o imunitetu trebalo da odlučuje sud pred kojim se vodi krivični postupak.

  • Politika

  • 15. Dec. 2023  

  • 4

Visoki predstavnik Christian Schmidt usprotivio se, zajedno sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem, donošenju novog Zakona o imunitetu u Republici Srpskoj, a koji bi trebalo da od krivične odgovornosti, pored poslanika NSRS, zaštiti i druge visoke zvaničnika, što podrazumijeva i Milorada Dodika.

Podsjećamo, Paddy Ashdown je 2002. godine obavljajući funkciju visokog predstavnika odlučio da van snage stavi tadašnji zakon i nametne svoj prema kome imunitet od krivičnog gonjenja imaju samo poslanici, ali ne i drugi zvaničnici koje su građani izabrali na izborima.

-To mu je kasnije omogućilo da se politički i institucionalno obračuna sa neposlušnim zvaničnicima RS, piše „Glas“, medijsko glasilo Dodikovog režima.

Ta je opcija ponovo u igri, kako saznaje “Glas” iz dobro obaviještenih političkih krugova, i ima za cilj prvo diskreditaciju predsjednika RS, a onda i njegovu smjenu.  

Kako bi se to izbjeglo vladaća većina u RS-u u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog novog zakona. Prema ovom zakonskom rješenju, predsjednik, potpredsjednici i ministri nisu krivično i građanski odgovorni za bilo koji postupak koji su izvršili u okviru svojih nadležnosti, a ukoliko se protiv njih takav postupak i pokrene, imaju pravo da se pozovu na imunitet. Navedeno je i da se pozivanje na imunitet ne može smatrati opštom preprekom za krivično ili parnično gonjenje. Ukoliko dođe do toga, pitanje imuniteta će se rješavati odlukom suda pred kojim se vodi krivični ili parnični postupak, a protiv te sudske odluke moći će da se podnese žalba Ustavnom sudu RS.

Prema riječima izvora “Glasa”, predloženi zakon nije baš najbolje sročen u određenim dijelovima, a prije svega onom u kom se navodi da bi o imunitetu trebalo da odlučuje sud pred kojim se vodi krivični postupak.

- To nema logike, možda bi jednostavno trebalo prepisati ono što piše, recimo u njemačkom zakonu. Vjerujem da se žurilo kako bi se što prije donio ovaj zakon. Nema dileme da se on donosi kako bi se naši najviši politički zvaničnici zaštitili od raznih montiranih sudskih procesa. I ja tu ne vidim ništa sporno. Podržavam. Trebalo bi zaštititi one koji rade na zaštiti ustavnog poretka Srpske. Ako neko krade, naravno da ga od odgovornosti neće moći sačuvati nikakav imunitet – poručio je sagovornik. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...