SENAD PEĆANIN OBJAVIO: "Sud je PO TREĆI PUT odbacio Radončićevu tužbu protiv mene, a evo šta sam kazao o njegovoj 'višemilionskoj vezi' sa Draganom Čovićem..."

"Nije Dragan Čović, pardon, Jelka Milićević spasila Radončića od plaćanja 12 miliona poreskog duga državi - radilo se o 14 miliona konvertibilnih maraka", napisao je Pećanin. 

  • Društvo

  • 15. Mar. 2024  15. Mar. 2024

  • 7

Advokat i bivši dugogodišnji urednik magazina Dani Senad Pećanin objavio je na svom Twitter profilu presudu Općinskog suda u Sarajevu u predmetu koji je protiv njega pokrenuo Fahrudin Radončić. 

Radončić je Pećanina tužio za klevetu jer je u programu televizije Face kazao da je vlasnik Avaza izbjegao plaćanje poreza od 12 miliona KM zahvaljući političkim vezama sa Draganom Čovićem. Sud je Radončićev tužbeni zahtjev u potpunosti odbio kao neosnovan. 

U nastavku pročitajte cijeli osvrt Pećanina koji je objavio na Twitteru: 

"Općinski sud u Sarajevu je 11.03.2024. godine donio presudu u parničnom postupku kojim je vlasnik 'Avaza' tražio da mu isplatim 2.000 KM 'na ime nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda iznošenjem kleveta u intervjuu od 31.01.2022. godine na FACE TV, u emisiji Centralni dnevnik'. Sud je zahtjev odbio u cjelosti kao 'neosnovan'.

Na isti način je završeno svih stotinjak Radončićevih tužbi protiv mene i 'Dana' u proteklih tridesetak godina. No, ono što izdvaja ovu presudu jeste činjenica da je tužba u ovom postupku podnešena zbog mojih istih navoda koji su bili povod za prethodne dvije tužbe koje su na isti način završile - odbijanjem tužbenog zahtjeva. A evo kako istina, po Radončićevim tužbama, šteti njegovoj 'časti i ugledu':

⁃ podsjetio sam javnost da je Poreska uprava Federacije BiH ustanovila postojanje poreskog duga 'Avaza' od 12 miliona KM, nakon čega mu je ispostavljen nalog za plaćanje duga;

⁃ no, vlasnik 'Avaza' se žalio na odluku drugostepenom organu - ne Draganu Čoviću, nego njegovoj ministrici finansija Jelki Milićević;

⁃ odluku o poništenju rješenja o naplati poreza nije, naravno, donio Dragan Čović, nego njegova ministrica Jelka Milićević;

⁃ povodom njene odluke nadležno pravobranilaštvo i Poreska uprava su pokrenuli upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sa zahtjevom za poništenje rješenja kojim je naloženo plaćanje poreza;

⁃ no, Kantonalni sud u Sarajevu uopće se ne upušta u meritum tužbe već je odbacuje, uz obrazloženje da tužitelji nemaju 'aktivnu legitimaciju' (pravni interes) za podnošenje tužbe;

⁃ da, dobro ste pročitali - državni organ koji ima zakonsku obavezu da štiti imovinske interese države nema pravni interes za naplatu poreza od “Avaza”.

U pomenutom intervjuu na FACE TV sam pročitao i dio službene depeše koju je tadašnji američki ambasador u BiH Charles English uputio 02.02.2010. godine svojoj centrali (sadržaj dokumenta je objavio WikiLeaks): “Radončićeva reputacija upitnih poslovnih avantura sa partnerima iz šireg političkog spektra, kombinirana sa snažnom željom da utječe na pravosuđe kako bi izbjegao procesuiranje zbog korupcije, nagovještavaju da će tražiti političke saveznike za projekte od lične koristi, a ne partnere na političkoj i ideološkoj osnovi, odnosno da je sigurno da Radončić traži politički status kako bi se osigurao od istraga svojih nelegalnih poslova time što će imati utjecaj na vladu i pravosuđe. Pragmatični Radončić ulazi u politiku kako bi našao pouzdane partnere gdje ih može naći, bez obzira na ideologiju i etnički background.”

I tri puta zbog toga što sam iznio ove iste činjenice Radončić podnosi tužbe za klevetu; ja ću ih redovno ponavljati, pa možda se nađe i sudija koji će konačno zaštititi njegovu čast, ugled i poštenje. Do tada moram da priznam i vlastitu grešku: nije Dragan Čović, pardon, Jelka Milićević spasila Radončića od plaćanja 12 miliona poreskog duga državi - radilo se o 14 miliona konvertibilnih maraka.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...