NEVJEROVATNE TVRDNJE GORDANA AKRAPA: „Ne treba previše obraćati pažnju na to kojim je rješenjima sklona američka administracija u BiH…“

Jedan od organizatora Mostar Security Foruma.

  • Društvo

  • 27. Apr. 2024  

  • 1

Gordan Akrap, osnivač i predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba i jedan od organizatora Mostar Security Foruma, govorio je za RTVHB, stranačko glasilo Čovićevog HDZ-a.

Odgovarajući na pitanje smatra li da može doći do dogovora da se zbog projekta Južne interkonekcije osnuje još jedno plinsko poduzeće kojim bi upravljali Hrvati, Akrap je naveo da je Institut kojem je na čelu, zajedno s Institutom za društveno-politička istraživanja iz Mostara, izradio studiju koja je privukla značajan interes u BiH i međunarodnoj javnosti o tome koji su to procesi i aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i energetski suverenitet BiH.

"Podsjetimo se da je energetski suverenitet i samostalnost jedan od ključnih  temelja za razvoj gospodarstva i društva. Kako bi se mogla postići ta suverenost i kako bi se spriječila dominacija i ovisnost o Rusiji, ruskom plinu i Srbiji u tom je kontekstu ta studija pokazala  u kojem pravcu bi procesi trebali ići", kazao je Akrap.

Kazao je da ne treba previše obraćati pažnju na to kojim je rješenjima sklona američka administracija u BiH.

-O tome je li američka administracija sklona ili nesklona rješenjima koja su do sada dobivala pažnju u javnosti ne treba previše obraćati pažnju na način da ipak treba pričekati i vidjeti koji su to stvarni službeni stavovi, kazao Akrap pojašnjavajući da je to posebno važno u trenucima kada se mijenjaju informacije i sadržaj.

On je dodao da je američka administracija vrlo racionalna i pragmatična.

"Onoga trenutka kada dobije podatke i informacije koji su kvalitetniji i koji su pouzdaniji, sigurniji i vjerodostojniji oni će se prilagoditi novoj situaciji. Budite sasvim sigurni da neće ni američka administracija dozvoliti da se, bez obzira koji to bio pravni subjekt, BiH učini ovisnom o ruskom plinu, i to u potpunosti. To je ono protiv čega se, ne samo SAD, nego i svi mi borimo", istaknuo je Akrap dodajući da se ovdje ne radi samo o plinu nego o potpunoj ovisnosti o Rusiji i ruskim energentima. Akrap je zaključno kazao da vidi što se to događa u Moldaviji i u nekim drugim državama koje se dovedu u situaciju da budu potpuno ovisne o ruskim energentima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...