OMILJENA ZDRAVA GRICKALICA IZ DJETINJSTVA: Grožđice su male vitaminske bombe, znate li čime su sve bogate

Grožđice su sušeno grožđe koje se dobija procesom sušenja svježeg grožđa tokom kojeg se voda uklanja iz grožđa, ostavljajući suhe i slatke bobice koje predstavljaju zdravu namirnicu koja ima niz ljekovitih svojstava.

  • Zdravlje

  • 25. Mar. 2024  

  • 0

Grožđice su ne samo ukusna poslastica već i bogat izvor energije, antioksidansa, vlakana te minerala, pružajući tako podršku zdravlju srca, probave, kože i očiju.

Grožđice su sušeno grožđe koje se dobija procesom sušenja svježeg grožđa tokom kojeg se voda uklanja iz grožđa, ostavljajući suhe i slatke bobice koje predstavljaju zdravu namirnicu koja ima niz ljekovitih svojstava.

Zbog dugog roka trajanja ove male vitaminske bombe od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima - bile su obavezne na brodu Kristifora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Piriju tokom pohoda na Sjeverni pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.

Danas su najviše cijenjene zbog lijepog ukusa i povoljne cijene, a odličan su izvor kalcijuma, željeza, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tijamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

Zdravstvena prednost

Energija u malom pakovanju: Grožđice su koncentrisani izvor energije zahvaljujući visokom udjelu prirodnih šećera poput glukoze i fruktoze. Ove sočne bobice odličan su međuobrok za brzo podizanje nivoa energije.

Antioksidativna moć: Bogatstvo antioksidansa, poput polifenola, flavonoida i antocijanina, čini grožđice snažnim saveznikom u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Podrška probavi: Sadržaj prehrambenih vlakana u grožđicama podržava zdravlje probavnog sistema. Vlakna poboljšavaju probavu, podstiču redovnu stolicu i mogu smanjiti rizik od probavnih problema poput zatvora.

Kontrola krvnog pritiska: Visok sadržaj kalijuma u grožđicama igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i regulaciji krvnog pritiska, a redovna konzumacija može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita.

Podrška kognitivnim funkcijama: Antioksidativna svojstva grožđica povezana su s poboljšanom kognitivnom funkcijom, podržavajući zdravlje mozga i smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Njega kože: Vitamin C, prisutan u grožđicama, važan je za proizvodnju kolagena i održavanje zdravlja kože, a redovna konzumacija može doprinijeti blistavosti i zdravlju kože.

Obogaćivanje mineralima: Grožđice pružaju esencijalne minerale poput željeza, bakra i mangana, ključnih za formiranje crvenih krvnih zrnaca, podršku imunološkom sistemu, te regulaciju metabolizma.

Zaštita očiju: Antioksidansi poput luteina i zeaksantina u grožđicama podržavaju zdravlje očiju, štiteći ih od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Kako ih konzumirati?

Grožđice možete konzumirati na razne načine. Odlične su same kao grickalice, a mogu se  kombinovati i s drugim suvim voćem, orašastim plodovima ili sirom. Takođe, možete ih dodati u omiljene žitarice, zobene pahuljice ili jogurt kako biste dobili dodatnu slatkoću i teksturu.

Ako volite pekarske proizvode, grožđice su izvrstan dodatak kolačima, keksima i mafinima, pružajući sočnost i slatki ukus.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...