STRAHUJE LI ZATO DODIK OD ZAKONA O DRŽAVNOJ IMOVINI: SNSD-ovac za 1,5 miliona KM prodao dio obale rijeke

Iz OHR-a kažu kako pitanje vlasništva nad državnom imovinom i odgovornost za njeno korištenje moraju biti riješeni bez odgađanja.Milovanović o ovoj prodaji nije obavijestio lokalnu vlast u Trebinju, a na ovaj nesvakidašnji potez ukazao je trebinjski Pokret za restituciju.

  • Mini market

  • 27. Mar. 2024  

  • 1

Direktor JP Vode Srpske Miroslav Milovanović prodao je oko 300 dužnih metara obale rijeke Trebišnjice vlasniku firme Kojo Komerc iz Modriče Konstantinu Lazareviću. Milovanović o ovoj prodaji nije obavijestio lokalnu vlast u Trebinju, a na ovaj nesvakidašnji potez ukazao je trebinjski Pokret za restituciju.

NIŠTA OD ŠETNICE

Pokret za restituciju je poslao otvoreno pismo svim odbornicima u lokalnom parlamentu, gradonačelniku i predsjedniku Skupštine Grada Trebinja, pozivajući ih da zajednički, bez obzira na to da li je riječ o poziciji ili opoziciji, stanu u odbranu trebinjske zemlje i obale rijeke Trebišnjice.

- Dvanaest hiljada kvadratnih metara prešlo je iz državne svojine u privatnu. Cijena po kojoj je prodato ovo zemljište iznosi oko 120 KM po kvadratnom metru, a prodaja je provedena u Banjaluci, bez licitacije i mimo znanja lokalne uprave i javnosti u Trebinju. Riječ je o minimalno četiri parcele koje je Milovanović prodao Lazareviću. Parcele su plaćene oko 1,5 miliona KM, a Lazarević se preko posrednika već interesuje o mogućnostima izgradnje stambenih objekata na toj lokaciji, kažu u Pokretu za restituciju.

Iz Pokreta upozoravaju da je riječ o parcelama na kojima je Grad Trebinje planirao izgradnju šetališta i pratećih objekata uz samu rijeku, kako bi se kultivisao ovaj dio obale Trebišnjice, ali da je sada sve to neizvodljivo, jer je Miroslav Milovanović prodao trebinjsku zemlju fizičkom licu.

image

Plakat koji se dijeli Trebinjcima ovih dana

 

- Da li se slažete da ovakav način rasprodaje parcela dovodi u pitanje povjerenje građana Trebinja u institucije RS-a? Jasno je da su navedene parcele prodate ispod svake do sada postignute cijene, ali je i evidentno da Grad Trebinje nije proveo zamišljene projekte na pomenutoj parceli. Podsjećamo da je na sjednici Skupštine Grada donijeta odluku o raspisivanju izrade idejnog rješenja za šetalište do manastira Tvrdoš. Kako je moguće da se prodaju parcele sa kojima Grad Trebinje ima planove od opšteg značaja, navode iz Pokreta za restituciju.

Iz Kancelarije visokog predstavnika za Oslobođenje kažu kako pitanje vlasništva nad državnom imovinom i odgovornost za njeno korištenje moraju biti riješeni hitno i bez odgađanja. U ovoj oblasti, pored odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, standardi EU zakonodavstva moraju biti ispoštovani. Iz OHR-a očekuju da vlasti u Bosni i Hercegovini napokon donesu zakon koji će tretirati ovo pitanje, umjesto što se žale na međunarodne faktore i rade protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

- Sve dok ne postoji regulativa na državnom nivou o vlasništvu nad državnom imovinom, ne može biti ni prijenosa vlasništva nad tom imovinom. U najboljem slučaju, moguće je privremeno korišćenje koje ne isključuje kasniji prijenos vlasništva. Dobit pripada državi sve dok ne postoji međusobni dogovor o novom zakonu. I dalje su neophodne detaljne analize svakog pojedinačnog slučaja i ta se pitanja trebaju uputiti nadležnim institucijama, ističu u OHR-u.

PRAVE SE NEVJEŠTI

Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže kako vlast iz Banje Luke nastavlja sa otimanjem i rasprodajom zemlje. Takva praksa se, kategoričan je, mora zaustaviti, jer “nijedan okupator ne bi ovo radio Trebinju i Hercegovini”.

- Umjesto da se nešto uloži u Trebinje i Hercegovinu, umjesto da se naprave putevi i infrastruktura i ispune ranija obećanja, zemlja se i dalje pljačka. Gradske vlasti se prave nevješte i neobaviještene, pokušavaju pilatovski prati ruke kako nisu obaviješteni, ali je jasno da je njihova odgovornost ogromna za ovakav položaj grada i podanički odnos prema Vladi Republike Srpske, istakao je Vukanović.

(Oslobođenje)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...