VAKCINALNI PUNKTOVI ZATVORENI: Broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo raste, trenutno ih je preko 800

Od 25. januara do 29. marta u njima je, kao i u dispanzerima domova zdravlja, vakcinisano ukupno 4963 djece.

  • Društvo

  • 29. Mar. 2024  29. Mar. 2024

  • 0

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimilo je prve tri prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila (krzmak, ospice) 22. januara ove godine. Do 28. marta zaprimljeno je 817 prijava obolijevanja od morbila.

Tri dana nakon što su prijavljena prva tri slučaja pri domovima zdravlja u Kantonu Sarajevu otvaraju se vanredni vakcinalni punktovi. Od 25. januara do 29. marta u njima je, kao i u dispanzerima domova zdravlja, vakcinisano ukupno 4963 djece, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zbog malog broja djece koja se vakcinišu MRP vakcinom na dva vakcinalna punkta, a prema podacima Službe za higijensko-epidemiološku zdravstvenu zaštitu JU Dom zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo KS-a, do daljnjeg će biti obustavljena vakcinacija na vakcinalnim punktovima Centar i Novi Grad-Saraj-Polje.

"Manji broj aplikacija vakcine MRP evidentiran je od 4. do 24. marta", saopćeno je iz JU Dom zdravlja KS-a.

Menadžment JU Dom zdravlja KS-a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS-a će pratiti stanje, te ukoliko bude povećana potreba za vakcinisanjem MRP vakcinom, djelovaće u skladu s tim.

Istovremeno se djeca nastavljaju vakcinisati po dispanzerima za predškolsku djecu u JU Dom zdravlja KS-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...