SKLONITE, ODMAH: Na ovom mjestu u kuhinji nije pametno ostavljati ulje, a većina ga baš tamo drži

Osim na svjetlost i toplotu, ulje je osjetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorijevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.

  • Jeste li znali

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokreta i avokada do maslinovog ili kokosovog. Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, njihovo skladištenje može biti ključno za očuvanje njihovog kvaliteta i nutritivnih svojstava.

Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za skladištenje ulja blizu ploče za kuhanje. No, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti kvalitet. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog.

Utjecaj svjetlosti na kvalitet ulja

Hladno cijeđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost koja može uzrokovati užeglo ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo da se ulje čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posjetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svjetlosti, ističe Krstarica.

Vazduh nije prijatelj

Osim na svjetlost i toplotu, ulje je osjetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorijevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.

Još savjeta za očuvanje ulja u kuhinji

Također je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u hladnjaku kako bi im se produžio rok trajanja. A ako otkrijete da imate ulje koje kreće užegnuti, nemojte ga odmah baciti. Užeglo ulje još se može koristiti van kuhinje, naprimjer za podmazivanje alata ili kao baza za domaće sapune.

Pravilno skladištenje ulja za kuhanje može im produžiti vijek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranjive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pokraj šporeta ili u prozirnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njihovog kvaliteta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...