POTVRĐENA PRESUDA: Bivši hrvatski saborski zastupnik i olimpijac osuđen zbog silovanja radnice

Žalbe državnog odvjetnika i optuženika su odbijene pa je tako potvrđena prvostepena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici, javlja Jutarnji.

  • Hronika

  • 16. Apr. 2024  

  • 1

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu zatvora u trajanju od dvije i pol godine Damiru Škari (65), bivšem saborskom zastupniku i bokserskom olimpijcu za silovanje

Žalbe državnog odvjetnika i optuženika su odbijene pa je tako potvrđena prvostepena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici, javlja Jutarnji

Škaro je time pravomoćno osuđen zbog krivičnog djela silovanja i spolnog uznemiravanja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, priopćio je Vrhovni sud koji je svoju odluku objavio bez navođenja njegova identiteta.

Škaro je lani u martu nepravomoćno osuđen zbog spolnog uznemiravanja i silovanja bivše djelatnice AK Siget. Osvajač brončane olimpijske medalje iz Seoula 1988. tokom juna i augusta 2019. zlostavljao je žrtvu u prostorijama AK Siget.

Osim izdržavanja kazne zatvora, Škari je sud odredio i da plati 3878 eura sudskih troškova. U kaznu je već uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru u kojem se nalazio od 4. rujna do 24. listopada 2019.

Bivši šef AK Siget uhapšen je na granici s BiH nakon što ga je žena koju je silovao prijavila policiji, a nakon toga odstupio je sa svoje pozicije u firmi.

Tokom suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost Škaro je demantirao optužbe koje su mu se stavljale na teret. Održano je ukupno 15 ročišta, tokom kojih je vještačen i DNK s haljine žrtve. Tako je pronađen i DNK okrivljenika koji se nalazio i na gornjem obrumu i patentnom zatvaraču, ali i donjem obrubu haljine.

S obzirom da je Škaro dobio kaznu zatvora manju od pet godina, vjerovatno je da neće morati odmah služiti dosuđenu kaznu zatvora.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...