ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE O KOJOJ SE DANIMA PRIČA: Našoj stranci je važan FTV, HDZ-u Marin Vukoja

Novi sastav Komisije potvrdio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na maratonskoj sjednici u noći sa ponedjeljka na utorak.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 2

Nakon niza neuspjelih pokušaja, održana je sjednica Komisije za izbor i imenovanje na kojoj je na prijedlog članova iz stranaka vladajuće većine promijenjeno nekoliko članova tog radnog tijela.

POJEDINAČNO GLASANJE

Umjesto Dajane Čolić iz DF-a i Edine Gabele iz SBiH, u Komisiju su ušli Elzina Pirić iz PDA i Petar Galić iz HNP-a, dok je umjesto Damira Mašića iz SDP-a izabran njegov stranački kolega Senad Subašić.

Novi sastav Komisije potvrdio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na maratonskoj sjednici u noći sa ponedjeljka na utorak. Zanimljivo je da u prvom glasanju nije bilo dovoljno ruku da se izglasa novi sastav Komisije - 49 poslanika je bilo za, dok ih je 16 glasalo protiv. Potom je pojedinačno izjašnjavanje zatražio Mladen Bošković (HDZBiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma, i tada je tijesnom većinom od 50 glasova za i 19 protiv potvrđen novi sastav Komisije.

Ovim su vladajuće stranke osigurale apsolutnu većinu u Komisiji, jer od 11 članova, samo ih je dvoje iz opozicije čiji poslanici tvrde da je na ovaj način otvoren put da većina predloži i izvrši imenovanja na brojne pozicije, koja podrazumijevaju i predlaganje samo jednog kandidata - Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, na čemu insistira HDZ.

Prije nego što je izmijenjen sastav Komisije, valja spomenuti da ju je ranije činilo sedam članova iz većine, a da je za donošenje odluka potrebno šest glasova. To je posebno zapalo za oko opoziciji u kojoj tvrde da je osiguranje dodatna dva člana iz većine dokaz kako nema povjerenja među partnerima.

- Nije vam bilo dovoljno sedam od 11 članova da donosite odluke i na kraju ste bili primorani na izbor članova iz pozicije. Zašto jedni drugima ne vjerujete u procesima daljnjih imenovanja? To više govori o odnosima unutar pozicije i to će pući kad-tad. Nagledali smo se tih stvari u protekom periodu, kaže Eldar Čomor, poslanik SDA.

Njegov stranački kolega Mirsad Zaimović, osvrćući se na izbacivanje opozicije iz Komisije, kaže da se opozicija želi poniziti, izbaciti i svesti na minimum.

- Uredu je dominacija, ali ponižavanje nije, kategoričan je Zaimović, dok je Haris Šabanović rekao kako je većina, iako mršava, skontala da je ova komisija poluga moći unutar većine i da se nastavlja trgovina.

image

Elzina Pirić: Želimo da vlast funkcioniše u punom kapacitetu/Senad Gubelić

Novoizabrana članica Komisije Elzina Pirić (PDA) kaže za Oslobođenje da nema osnova govoriti da vlada nepovjerenje među koalicijskim partnerima.

- Imamo povjerenje jedni u druge i radimo na tome da se olakša funkcionisanje Predstavničkog doma. Mi samo želimo da vlast funkcioniše u punom kapacitetu. Vjerujemo jedni drugima i to smo pokazali na glasanju, da imamo stabilnu većinu, potcrtala je ona.

POLITIČKI RAZLOZI

Dragan Mioković (Naša stranka), član Komisije za izbor i imenovanje, kaže nam da pozicija ima pravo da pravi prohodnijim puteve, odnosno komunikacije putem kojih vlada.

- Svjedočili smo da je godinu i po opozicija bez imalo skrupula blokirala rad radnih tijela i ove komisije. Sad su iz pragmatično-političkih razloga urađene izmjene koje su urađene. Komisija nastavlja da radi i, prema mojim informacijama, sjednica će biti u maju, kaže Mioković.

(Oslobođenje)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...