NAPETO U SUDU BiH: Ročište još uvijek traje, u toku izlaganje odbrane

Odbrana osumnjičenih za pranje novca te optužbe odbacuje te smatraju da relevantnih dokaza nema.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 0

U Sudu BiH održava se i drugo ročište u okviru predmeta "Black Tie 2" na kojem su iznesene šokantne tvrdnje tužitelja, a u toku je izlaganje i odbrane.

Pritvor je predložen za 18 osoba i to za Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Sanjin Kulenović iznio je i način na koji je funkcionisala Sky grupa.

Edin Gačanin Tito iz Dubajia i Adnan Smajlović u BiH, prvoosumnjičeni, upravljali su grupom kojoj su davali novac i zadatke.

Kako navodi u svom obrazloganju mnogi od njih su tako osnivali firme, udruženja, finansirali političke kampanje. Sve s ciljem da nelegalno stečeni novac preko trgovine drogom uđe u legalne tokove i opere se, a ulaskom u političko društvo vrši i utjecaj.

ODBRANA ODBACUJE OPTUŽBE

Odbrana osumnjičenih za pranje novca te optužbe odbacuje te smatraju da relevantnih dokaza nema.

Također navode i da pojedini za koje je Tužilaštvo BiH stavilo da su vlasnici objekata to uopšte nisu. S druge strane nisu mnogo ulazili u detalje i dokaze koje je iznio tužilac Sanjin Kulenović već su više govorili zašto prijedlog mjere pritvora ne bi trebao biti usvojen.

Odbrane osumnjičenih za pranje novca kao razloge navode dosadašnju neosuđivanost njihovih štićenika, ali i to da nemaju svjedoke na koje bi mogli utjecati kao i da državu neće napuštati.

Mnogi su naveli i to da njihovi klijenti zapravo nemaju novca. Advokat Vlado Adamović naveo je da njegovog klijenta direktora KB Zenica, Tarika Zulovića, Sud BiH treba odmah pustiti, jer je on Sky telefon imao samo zato što mu ga je Gačanin, inače njegov rođak poklonio tokom korone da bi mi se mogao javiti ukoliko nekome u porodici nešto zatreba.

Također, rečeno je i da ukoliko je novac Zuloviću nuđen on je to odbio. Da novac nije prao, iako jeste imao komunikaciju sa Gačaninom, tvrdi i odbrana Harisa Behrama.

Za biznismena Gordana Memiju Tužilaštvo BiH navodi da je uz pomoć FUP- ovih specijalaca organizirao dolazak Edina Gačanina Tita u Sarajevo 2016. godine. Osiguravši posebne uniforme specijalce koji su također sada osumnjičeni da budu s Gačaninom.

Šef specijalnih jedinica, Mustafa Selmanović i tadašnji šef unutrašnje kontrole, a sada v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić su za to morali znati kao i za odsustvo specijalaca, navodi Tužilaštvo. S tim da za Selmanovića tvrde i da je primio korist u obliku sata. Odbrana traži odbacivanje prijedloga Tužilaštva BiH za pritvor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...