GORDAN AKRAP: "Važno je iz Mostara i BiH odaslati smjernice zašto su Balkanu potrebne transatlantske integracije"

Naveo je da neriješeni izazovi smanjuju razvojne kapacitete, povećavaju unutrašnje podjele i sprječavaju postizanje odgovarajućih sporazuma za sigurniju budućnost i razvoj.

  • Društvo

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

"Mostar Security Forum (MSF) organizira se s ciljem suočavanja s dugotrajnim sigurnosnim izazovima šest država Zapadnog Balkana", kazao je predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, doc. dr. sc. Gordan Akrap, u intervjuu za Večernji list BiH.

Naveo je da neriješeni izazovi smanjuju razvojne kapacitete, povećavaju unutrašnje podjele i sprječavaju postizanje odgovarajućih sporazuma za sigurniju budućnost i razvoj.

“MSF želi podijeliti iskustva i znanja s relevantnim faktorima u Bosni i Hercegovini, jer niko nije toliko zainteresiran za stabilnost BiH kao Hrvatska”, izjavio je Akrap.

Dodao je da iskustva Zagrebačkog sigurnosnog foruma, te akademska i lična povezanost stručnjaka iz 30-ak država predstavljaju vrijedan intelektualni potencijal za jačanje odbrambenih sposobnosti i temelja za boljitak društava i država.

Govoreći o euroatlantskim integracijama, Akrap je istakao važnost tih procesa za stvaranje temelja budućeg razvoja integrisanih država. Pojasnio je da članstvo u euroatlantskim integracijama treba biti sredstvo za postizanje većeg cilja – stvaranje zdravih temelja za prihvaćanje i primjenu sistema vrijednosti koji omogućavaju zajednički rad i razvoj.

Na pitanje o mogućem članstvu BiH u NATO-u, Akrap je naglasio složenost tog procesa i potrebu zadovoljenja brojnih ozbiljnih traženja. Dodao je da saradnja konstitutivnih naroda u BiH, kao i jasni stavovi relevantnih predstavnika, igraju ključnu ulogu u tom kontekstu.

Govoreći o utjecaju Rusije, Kine i pojedinih islamskih zemalja u regiji, Akrap je istaknuo potrebu demokratske procjene prednosti i nedostataka povezivanja s tim faktora. Naglasio je važnost izbjegavanja nedemokratskih oblika zavisnosti te potrebu za stvaranjem uslova koji će spriječiti štetne procese i situacije.

"Organizacija MSF-a u Mostaru predstavlja simboličko mjesto za pokretanje tema o sigurnosti i autonomnim kapacitetima sigurnosne otpornosti", izjavio je Akrap.

Dodao je da je cilj konferencije pružiti smjernice za uključenje zemalja jugoistočne Evrope u transatlantski sigurnosni okvir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...