KAMO DALJE, LAJČAČE: Bivši visoki predstavnik u BiH neuspješan je na novoj dužnosti, baš kao i u BiH…

Lajčak je dodao da će biti domaćin narednog sastanaka nakon što bude primio „konstruktivne komentare“.

  • Evropa

  • 26. Apr. 2024  

  • 5

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da je nova runda dijaloga posvećena „pitanju dinara“ završena njegovim podnošenje kompromisnog dokumenta u nastojanju da premosti razlike između dvaju strana.

„Bio sam domaćin sastanka dijaloga o putu naprijed oko ‘pitanja dinara’ koji je dao dovoljno prostora da dvije strane objasne svoje stavove. Završio se predstavljanjem kompromisnog dokumenta u nastojanju da se premoste razlike“, napisao je Lajčak na na mreži X poslije sastanka.

U Briselu je Lajčak bio domaćin šeste runde dijaloga posvećene zabrani upotrebe dinara na Kosovu. Na trojnom sastanku je delegaciju Srbije predvodio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković a kosovsku stranu glavni pregovarač Besnik Bislimi.

Lajčak je dodao da će biti domaćin narednog sastanaka nakon što bude primio „konstruktivne komentare“.

Petković je poslije sastanka u Briselu rekao novinarima da su razgovori bili teški, da je dobro što su bili direktni i da će naredna runda dijaloga biti održana 13. maja.

On je rekao da je srpska strana bila konstruktivna i iznijela predloge a da sa kosovske strane ne postoji politička volja da se problemi rješavaju.

Glavni kosovski pregovarač Bislimi je rekao da Srbija ima „zabrinjavajuće stavove“ po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i transfera finansijskih sredstava u dinarima na Kosovo.

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, neuspješan je na novoj dužnosti, baš kao što je bio i dok je radio u Bosni i Hercegovini, nerijetko preferirajući jednu stranu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...