DIREKTNO, IZ NEW YORKA: „Ako podržavate rezoluciju onda optužujte Srbiju, Rusiju, Kinu, koje šire laži po UN-u da će rezolucija…“

O pomjeranju datuma govorio je i Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2024  26. Apr. 2024

  • 4

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a izvijestio je o najnovijim događajima vezanim za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

-Treba još usuglasiti tekst rezolucije, ima tu još posla. Ako podržavate rezoluciju onda optužujte Srbiju, Rusiju, Kinu... koje šire laži po UN-u da će rezolucija izazvati nemire i sukobe. To nije diplomacija to su laži i podmetanja. Pitajte Iran zašto traži 15 dana odlaganja, poručio je Puljić na društvenim mrežama.

-Ne možete optuživati Ameriku ili Njemačku ili Veliku Britaniju... to su zemlje koje su sponzori rezolucije, koji čvrsto stoje uz BiH. Njemačka ambasadorica, koja je pokrenula cijelu stvar, mora u Berlin, ne može biti u New Yorku 2.5., to su tehnički razlozi.

-Kakve reakcije na pomjeranje datuma oko glasanja za rezoluciju o genocidu. Zašto defetizam? Zbog čega neki ljudi misle da je sve gotovo? Nije gotovo, traje i trajat će. Mali korak unazad, pa što onda? Ne optužujte prijateljske zemlje zato što su pristale na pomjeranje datuma.

Sada je i potvrđeno da se 2.5. neće glasati za rezoluciju o genocidu, da je sve pomaknto, ali bez fiksnog datuma. Ovo javljam i Vučiću, Dodiku i Dačiću koji ne znaju ovu informaciju. Rezolucija je živa i zdrava, radi se na dodatnim sugestijama za konačni tekst, poručio je Puljić.

Do pomjeranja datuma je došlo zbog usaglašavanja teksta Nacrta rezolucije, a novi datum glasanja bit će poznat vrlo brzo, potvrdio je za FTV Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

"Pomjeranje datuma je, u suštini, dio redovnih procedura u Generalnoj skupštini UN-a, gdje se draft Rezolucije daje na razmatranje svim zainteresiranim, u ovom slučaju članicama UN-a koje mogu dati svoje mišljenje, i da se određeni rok za dostavljanje mišljenja, nakon čega se u okviru tih radnih tijela usaglasi finalni draft i predložio na glasanje. Prema tome, sve ide po planu, a datum glasanja će zavisiti od dana usaglašavanja finalnog drafta Rezolucije, koji će biti vrlo brzo", pojasnio je Kožljak.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...