OBJAVLJENE PRVE DUGOROČNE PROGNOZE ZA LJETO: Ono što meteorolozi najavljuju nije dobro…

ECMWF model se smatra najpouzdanijim.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Otprilike mjesec i pol dana prije kraja proljeća meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je svoju prvu dugoročnu prognozu za ljeto. Ovaj se servis u prognozi za ljeto, kada je riječ o Europi, fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela - ECMWF i UKMO.

ECMWF model

ECMWF model se smatra najpouzdanijim iako meteorolozi napominju da se nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati potpuno pouzdanim jer promatraju samo trendove i način na koji se vremenski obrasci razvijaju tijekom dužih razdoblja. No ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

Ovaj model za gotovo cijelu Europu predviđa iznadprosječne temperature i to za 0.5 do 2 Celzijusa. Najveće temperaturne anomalije i najveće šanse za dugotrajne toplinske valove očekuju se u centralnim i južnim dijelovima Europe.

Što se tiče količine oborine, ECMWF model širom Europe predviđa sušnije uvjete od prosjeka. Najviše oborina očekuje se nad sjevernim dijelovima kontinenta. Najmanje oborina očekuje se na jugu Europe. U Bosni i Hercegovini se očekuje porast temperatura u odnosu na prošlo ljeto, a na jugu zemlje se očekuju i suše.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...