ZAMJENIK MINISTRA BiH ODBRANE SLAVEN GALIĆ: "Ne nasjedajte na dezinformacije o pozivu na naoružanje"

Poručio je kako su EUFOR i NATO u BiH garant sigurnosti.

  • Politika

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

"Ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje. Ističem da ovakav narativ ne bi trebao biti prisutan u javnosti", kazao je u izjavi za Fenu zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH poštuju Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, kojim je tačno definisano ko je odgovoran za komandu i kontrolu nad Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i u kojem slučaju se može proglasiti izvanredno stanje.

"Vanredno stanje se proglašava kada postoji bilo kakva prijetnja napada na Bosnu i Hercegovinu ili bilo koji dio BiH ili neposredna ratna opasnost. Ništa od navedenog nije aktuelno, iz čega se može zaključiti da nema prostora za proglas vanrednog stanja", ocijenio je Galić.

Poručio je kako su EUFOR i NATO u BiH garant sigurnosti.

"Oni su zaduženi za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, odnosno potporu sigurnosnim institucijama u BiH, uključujući Oružane snage BiH", kazao je zamjenik ministra obrane BiH.

Naime, posljednjih dana društvenim mrežama je kružio pamflet u kojem stoji kako je ugrožena sigurnosna situacija u BiH. Navodni potpisnici tog pamfleta su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojemu se navodi da je ugrožena sigurnosna situacija u BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH također je uputio reakciju u kojoj stoji kako su dokumenti u kojima se poziva na rat falsifikat, te pozvao građane na oprez prilikom informiranja uputivši ih da sve vijesti koje se tiču Parlamenta prate na njihovoj službenoj stranici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...