NIGDJE OVAKVE LJEPOTE NEMA: EBRD otkrio da je 55% ispitanika zadovoljno životom u BiH

Iako je više od polovine građana izjavilo da su zadovoljni svojim životom, istraživanje također pokazuje da više od četvrtine osjeća depresiju, tugu ili anksioznost barem jednom sedmično, s većom prevalencijom među ženama.

  • Društvo

  • 27. Apr. 2024  

  • 0

Novo istraživanje koje je provela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) otkrilo je da je 55% ispitanika iz Bosne i Hercegovine zadovoljno svojim životom, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodna istraživanja.

Ovaj podatak je predstavljen na konferenciji koju je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine otvorila guvernerka Jasmina Selimović, a prisutne je pozdravila i direktorica EBRD ureda za BiH Manuela Naessl.

Regionalni ekonomista EBRD-a za zapadni Balkan Peter Tabak, te direktor za tranzicijski uticaj i globalnu ekonomiju Alexander Plekhanov predstavili su izvještaj “Tranzicije velike i male”.

Ovaj izvještaj detaljno razmatra kako globalne ekonomske promjene utječu na živote ljudi u regiji, fokusirajući se na pomake prema održivoj ekonomiji i rekonfiguraciju globalnih lanaca nabavke.

 

Iako je više od polovine građana izjavilo da su zadovoljni svojim životom, istraživanje također pokazuje da više od četvrtine osjeća depresiju, tugu ili anksioznost barem jednom sedmično, s većom prevalencijom među ženama.

Štaviše, dok je zabrinutost za okoliš visoka, manje od trećine je spremno podržati povećanje troškova na ekološke politike.

S obzirom na ove podatke, možemo se zapitati: Je li nam stvarno toliko dobro iako se kao narod često žalimo? Ova retorička dilema ukazuje na složenost percepcije vlastitog života u kontekstu društvenih i ekonomskih transformacija.

EBRD nastavlja s ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu, promovirajući zelenu ekonomiju i privatni sektor, te naglašava potrebu za kontinuiranim ekonomskim rastom i strukturnim reformama u regiji.

Očekuje se umjereni ekonomski rast od 3% u 2024. godini, što ukazuje na postupno, ali stabilno poboljšanje ekonomske situacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...