KO ĆE U BORBU ZA NAČELNIČKA MJESTA U SARAJEVU: Trojka bez dogovora, ali POJEDINCI već najavljuju svoje kandidature

Kada je riječ o općini Novi Grad za sada je poznato da će Semir Efendić u novu utrku. Nema zvanične potvrde da će Narod i Pravda kandidirati Mirzu Selimbegovića, aktuelnog predsjedavajućeg OV Novi Grad.

  • Politika

  • 27. Apr. 2024  

  • 0

Stranke trojke (SDP, Naša stranka i Narod i Pravda) još uvijek nisu postigle konačni dogovor o kandidatima na predstojećim lokalnim izborima u oktobru, javlja Patria

No, bez obzira na to, dva kandidata su već poznata. Iz NIP-a, ali i SDP-a su poručili da Nermin Muzur i Irfan Čengić idu po novi mandat te da tu ne bi trebalo biti iznenađenja. Odnosno, ubijeđeni su da novi mandati nisu upitni.

S druge strane, iako je ostalo još vremena, sa promotivnim videima započela je Vildana Bešlija, aktuelna zastupnica Naše stranke u Skupštini KS. Izvjesno je da time najavljuje svoju kandidaturu za načelnicu općine Novo Sarajevo. Stranke trojke otkazale su podršku Hasanu Tanoviću nakon izvjesnog vremena, a on je pristupio SDP-u. No, ni tu odnosi nisu idilični pa SDP ni ne razmatra novu Tanovićevu kandidaturu.

Iako se u javnosti moglo čuti i ime Samira Avdića iz Naroda i pravde kao kandidata za načelnika ove općine, za sada nema zvanične potvrde da su odustali od ovog rješenja s obzirom da Bešlija nije dobila, barem ne javnu, podršku za kandidaturu drugih stranaka.

Kada je riječ o općini Novi Grad za sada je poznato da će Semir Efendić u novu utrku. Nema zvanične potvrde da će Narod i Pravda kandidirati Mirzu Selimbegovića, aktuelnog predsjedavajućeg OV Novi Grad.

Kada je riječ o Centru, trojka je nakon slavodobitne pobjede Srđana Mandića vrlo brzo ušla u probleme, pa je NIP pokrenuo i njegov opoziv. On nije proveden, ali odnosi između Mandića, vijećnika Naše stranke i vijećnika Naroda i pravde su uvijek na rubu incidenta. Našoj stranci ovdje se pridružio SDP pa je NIP ostao usamljen.

No, Mandić najavljuje svoju kandidaturu tvrdeći da ima podršku Općinskog odbora Naše stranke Centar, dok vrh stranke mudro šuti. Poznato je da su ranije sijevnule iskre između Mandića i predsjednika Edina Forte oko smjene Lejle Brčić iz Upravnog odbora KCUS-a, ali i još nekih kadrovskih rješenja kada je Naša stranka postala dio vlasti na svim nivoima.

I dok trojka kuje planove za zajednički nastup koji neće biti ni blizu uspjeha 2020. godine, i neke druge stranke počele su razgovore o eventualnoj zajedničkoj podršci nekim kandidatima. Raniji dogovor je da svaka od stranaka trojke može dobiti maksimalno dva kandidata. Kada je riječ o Kantonu Sarajevo gdje ima devet općina, to znači da bi svaka stranka trojke trebala imati po dva kandidata. Iako o tome razgovaraju čelnici kantonalnih organizacija, jasno je da će konačnu riječ imati predsjednici trojke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto.

Predstavnici kantonalnih odbora SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte održali su dva sastanka o izborima, ali još uvijek nije postignut konačni dogovor.

SDA kao stranka koja je 2020. godine izgubila nekoliko općina od kandidata trojke sada vidi svoju šansu da povrati neke od njih. No, druge stranke ne mogu pristati da SDA jedina ponudi kandidate. Tako je Demokratska fronta zainteresirana za Općinu Centar gdje bi kandidat trebao biti Dennis Gratz.

Što se tiče općine Vogošća tu će SDA kandidirati aktuelnog načelnika Migdada Hasanovića, a još uvijek se razgovara o Hadžićima, Ilijašu i Trnovu.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi u narednih desetak dana raspisati lokalne izbore nakon čega će biti poznata stajališta stranaka ali i da li se u Sarajevu već najavljuju nove koalicije, piše Patria

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...