SAŠA MAGAZINOVIĆ NAKON MOLITVENOG DORUČKA: "Nikada se političari više nisu krili iza vjere, a nikada više kriminala"

Poručio je da su se danas poslale upravo te poruke uz molbu da svi zajedno razmislimo o njima.

  • Politika

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 8

Nakon održanog Nacionalnog molitvenog doručka u Sarajevu, javnosti se obratio Saša Magazinović, jedan od organizatora te predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prenosi Klix.ba.

"Nikada političari nisu više isticali svoju reglioznost, da ne kažem krili se iza vjere, a nikada nije više bilo kriminala i korupcije. Nikada se više nije govorilo o nepravdi, manjku solidarnosti, a nikada više toga nije bilo u društvu", rekao je Magazinović.

Poručio je da su se danas poslale upravo te poruke uz molbu da svi zajedno razmislimo o njima.

"Naša ključna poruka danas je da naše etničke razlike, vjerska pripadnost ili neka druga, nije i nikada neće te ne smije biti zid između nas. Da odemo korak dalje, naša poruka je da naše razlike nikada ne smiju biti prepreka da budemo jedno", naveo je Magazinović.

Izdvojio je i dvije poruke s današnjeg doručka od vjerskih predstavnika:

"Naša obaveza je da nađemo mir u sebi i dijelimo ga s drugima, te da riječi susret i sreća imaju isto značenje".

Poželio je da budući susreti donesu sreću bližnjima, ali i državi.

 "Želimo graditi mostove, a ne podizati zidove i crtati granice", zaključio je Magazinović na kraju obraćanja.

Ahmet Shala, profesor s Kosova, rekao da je kako ovdje nije prisustvovao u političkoj misiji, već kao komšija i prijatelj.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

"Ljudi smo koji su prošli iste izazove tokom i poslije rata, ali nismo tu da pričamo o prošlosti, već budućnosti", naveo je on.

Poručio je kako u životu postoje izazovi, prilika, promjena, izbor i saradnja.

 "Imali smo mnogo izazova, a imamo šansu da napravimo transformaciju, zavisno od izbora koji imamo i s kim sarađujemo", podcrtao je Shala.

U ime prijatelja iz Amerike, kako je rekao, prenio je poruke mira.

"Molimo se za vas i mir, te podržavamo sve inicijative koji imaju taj cilj", podcrtao je on.

Ovaj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupio je osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...