EH, KAD SJETIM SE: Najposjećeniji koncert u historiji velike dvorane "Skenderija" održan je...

... na današnji dan 1985., a u glavnim ulogama bili su, naravno, članovi grupe BIjelo dugme"

  • Jeste li znali

  • 02. Mar. 2020  02. Mar. 2020

  • 1

Bio je to njihov prvi koncert te godine, odnosno otvaranje velike jugoslovenske turneje i promocija albuma "BIjelo dugme", poznatijeg kao "Lipe cvatu". 

Ujedno, to je bio jedini album ove grupe na kojem je pjevao Mladen Vojičić Tifa. I jedina svirka njih zajedno u velikoj dvorani "Skenderije", koja se danas zove "Mirza Deibašić". Tifa jeste kasnije samostalno nastupao.

Menadžer "Dugmeta" Raka Marić tvrdi da je tom koncertu prisustvovalo 14.000 fanova Brege i kompanije. Da li je možda granica bila 12.000, ili se stvarno nakrcalo još dvije hiljade ljudi više, to valjda nećemo nikad saznati.

Ali je sigurno da je plato na Skenderiji prije koncerta, tog 2. marta 1985., bio krcat kao kada je godinu dana ranije baš na tom mjestu, ispred "Doma mladih", Jure Franko primio srebrnu medalju osvojenu u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu. 

I ne samo plato. Sve od tramvajske stanice na Skenderiji, raja su se, preko dva mosta, jedva probijala do platoa. 

Uglavnom, TIfa je urliknuo: "Padaju zvijedeee...eeeeee...", a sve ostalo je historija. Pa, evo, i u ovoj rubrici.

(D.B.)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...