TRI ŠARENA RECEPTA: Utječe li boja našeg obroka na naše raspoloženje

Dolazak proljeća i buđenje prirode u ljudima pobuđuju želju za promjenom. Tako svi želimo što više vremena provoditi vani, na suncu, uživati u toplim danima i pregršti boja koje nam poklanja majka priroda.

  • Zdravlje

  • 30. Apr. 2021  

  • 0

Osim fizičke promjene i želje za povećanjem tjelesnih aktivnosti, svi mi nesvjesno želimo početi jesti i drugačiju hranu, jer zimi jedemo masno, teško i začinjeno, a raznobojno voće i povrće, poput onoga koje nam nudi Lidl katalog, koje dozrijeva u ovo doba godine jednostavno nas mame da ih upotrijebimo i uživamo u lakšim i zdravijim obrocima.

Jesti zdravo - pripazite na izgled i boju svoje hrane

Odavno je poznato da prehrana i namirnice koje jedemo utječu kako na naše zdravlje, tako i na naše raspoloženje. U današnje vrijeme možemo posvjedočiti kako nam nije bitno što jedemo, jer uvijek žurimo i nemamo dovoljno vremena svakodnevno sami pripremati obroke, a o kvaliteti namirnica koje u njima koristimo ne smijemo ni misliti, jer se na policama naših trgovina, ali i na našim tržnicama i mesnicama nalazi sve više proizvoda kojima ne znamo porijeklo.

Kako bismo zdravije živjeli, potrebno je jesti raznovrsnu hranu, pripremljenu od svježih, zdravih namirnica, a u današnje nam je vrijeme između ostalog bitno i da takve namirnice imaju pristupačne cijene i da ih možemo naći na jednom mjestu. 

Osim obroka s obiljem voća i povrća, potrebno je obratiti pozornost i na izgled i boju jela, jer i to pridonosi osjećaju sitosti i zadovoljstva tijekom konzumacije. Jelo prepuno boja nalikuje na slikarsko platno i sam pogled na njega donosi nam zadovoljstvo i užitak.

Kako hrana koju jedemo utječe na naš organizam

Psiholozi kažu da hrana plave boje, kao što su borovnice, crne masline, crno grožđe i neke vrste ribe, smanjuje stres i poboljšava san.

Crvena boja hrane povećava našu energiju, čini nas otpornijima i upornijima. No, kod konzumiranja crvenih namirnica treba pripaziti, jer njihova prevelika količina može dovesti do uznemirenosti, nestrpljivosti ili bijesa.

Žute namirnice, kao što su orah, banana, kruška ili ananas, stimuliraju razmišljanje i moždanu aktivnost. Ako jedemo žutu hranu, bit ćemo bolje raspoloženi i puni novih ideja.

Zelena hrana donosi ravnotežu i harmoniju. Zeleno povrće puno je vlakana i smanjuje kiselost organizma. Zelene namirnice prirodni su antioksidansi.

Ljubičasta hrana potiče kreativnost i donosi zadovoljstvo, dok narančasta čisti organizam, donosi dobro raspoloženje, dobar apetit i probavu.

Šareni recepti za antistresne obroke

Jedno od takvih jela jakih boja svakako je i guacamole. Može se konzumirati kao namaz ili umak uz svježe povrće. Pretpostavlja se da je ovaj umak nastao još u vrijeme kad su Meksiko naseljavali Azteci. Nakon što su osvojili Ameriku, ovaj su umak preuzeli i naseljenici te su ga počeli koristiti u različitim jelima i salatama. Osnovna namirnica za ovaj umak je avokado. Drevni su ga narodi smatrali čarobnom biljkom koju su koristili u različite svrhe. Avokado je bogatog, kremastog okusa, pun je hranjivih tvari i dobrih masti, a u njemu se nalazi i dvadesetak vitamina i minerala. Osobe koje konzumiraju guacamole rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, a poznato je da avokado sprječava i liječi različite upale.

Jedno od najšarenijih, ali i najzdravijih jela na svijetu je grčka salata. Za njenu pripremu trebate rajčice, luk, krastavac, papriku, masline i feta sir. Malo je poznata činjenica da se u obliku u kojem je danas dobro poznata pojavila tek tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća. U to su vrijeme grčke vlasti propisale najvišu cijenu koja se smije naplatiti za salatu od rezanog povrća. Ugostitelji su tada svojoj seljačkoj salati dodali nekoliko kriški feta sira i maslinovo ulje i tako zaobišli propis.

Treće mjesto na našem kratkom popisu šarenih jela zasluženo zauzima pizza Napoletana. Samo nekoliko sastojaka (tijesto, rajčice, mozzarela i bosiljak) potrebno je da bi se dobilo ovo ukusno i hranjivo jelo u kojem svi uživaju. Legenda kaže da je pizza u početku bila hrana siromašnih, pravila se od ostataka, ali danas je ona nezaobilazno jelo, bez kojeg bi naša prehrana bila nezamisliva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...