STVARANJE ZAJEDNIČKOG TURISTIČKOG PROJEKTA: Brendiranje južnog Jadrana i doline Neretve kao jedinstvene turističke cjeline i destinacije BiH i Hrvatske (VIDEO)

Sektor turizma koji je najviše pogođen za vrijeme pandemije Covida-19 nužno je oporaviti, a najbolji način za to je regionalno povezivanje i stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti pokretač razvoja privrede.

  • Ekonomija

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 0

Brendiranje južnog Jadrana i doline Neretve kao jedinstvene turističke cjeline i destinacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tema je Ekonomskog foruma koji je održan u okviru Sajma privrede u Mostaru. Sektor turizma koji je najviše pogođen za vrijeme pandemije Covida-19 nužno je oporaviti, a najbolji način za to je regionalno povezivanje i stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti pokretač razvoja privrede.

Hercegovina, kao i jug Hrvatske, obiluje bogatom historijsko-kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama koje se nadovezuju, a uz gastronomsku i pustolovnu ponudu, čine jedinstvenu turističku cjelinu koja kao takva treba biti dio zajedničke turističke ponude dvije zemlje. Privatni sektor je ovu regiju već odavno prepoznao kao jedinstvenu turističku destinaciju i goste iz Hrvatske dovodi u Hercegovinu i obrnuto, kaže resorna federalna ministrica, ističući da iza brendiranja ovakvog projekta mora stajati vlada.

EDITA ĐAPO, ministrica turizma i okoliša Federacije BiH

"Mislim da će biti izvanredno da radimo skupa, brendiramo ovu regiju, da promovišemo, da imamo više turista, a to znači više radnih mjesta u turizmu i veće prihode".

NIKOLINA BRNJAC, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske

"Vrlo važno je, zato smo danas ovdje, kako ćemo se zajednički moći što više pozicionirati na tržištu jer Evropa, prema evropskim strateškim dokumentima do 2020. godine, a i za slijedeće desetljeće, je upravo kao jedinstvena destinacija i upravo u tom segmentu gledamo i ovo današnje brendiranje južnog Jadrana i doline Neretve. Isto tako, zračne luke su nam važan segment".

Upravo razvoj zračnog prometa, konkretno Zračna luka Mostar, kako je istaknuto, može biti pokretač razvoja kompletnog turizma, ali i privrede ne samo u Hercegovini, nego i šire. Cilj je vratiti broj putnika na brojku prije pandemije, što je oko 36 hiljada, a nakon toga raditi na strateškim projektima i uvođenju niskotarifnih linija, kažu u Upravi mostarskog aerodroma.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...