NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Koliko je 1.000 KM vrijedilo prije 10 godina, a koliko vrijedi danas...

S druge strane, pojedine trgovine dizale su cijene neopravdano na pojedinim proizvodima.

  • Ekonomija

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Prije deset godina, građani BiH za 1.000 konvertbilnih maraka mogli su kupiti od 25 do 50 posto više hrane i natočiti oko 20 posto više goriva. Pokazala je to analiza usporednih podataka iz 2014. i 2024. godine, piše Srpskainfo.

Za istu tu brojku, 1000 maraka, danas su police u kuhinji siromašnije za 120 kilograma riže, 150kg brašna, 23kg teletine, 21 kg svinjetine, piletine – 31kg.

U deficitu su i za 92 litra ulja, mlijeka 203l, a goriva 65 litara, više od jednog rezervoara.

Slična situacija je i kada je u pitanju vrijednost jednog kvadratnog metra stambenog prostora. Cijene su udvostručene. Građani danas jedino jeftinije pune ormare, odjećom i obućom.

Sa druge strane, prosječna plata u BiH prije deset godina iznosila je oko 830 maraka, a sada oko 1.315 KM. No, ako su plaće raste, svako povećanje, ubila je inflacija, mišljenje je ekonomista.

Konstantno je prisutna, samo u većem ili manjem obujmu. No, stagniranje inflacije ne znači stagniranje rasta cijena. Pandemijom korona virusa, ratom u Ukrajini i pojasu Gaze, ona je samo eskalirala. S druge strane, pojedine trgovine dizale su cijene neopravdano na pojedinim proizvodima.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,98%.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...