ŠEFICA NJEMAČKE DIPLOMATIJE: "Ukrajini potrebna dugoročna pomoć u ratu protiv Rusije"

Ukazujući na razorne napade i devastirane gradove i sela u Ukrajini, Baerbock je kazala da je to nova strategija ratovanja.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2022  01. Jun. 2022

  • 0

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock izjavila je kako je Ukrajini potrebna dugoročna pomoć u ratu protiv Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Baerbock je u obraćanju Bundestagu kazala da je očito kako je ruski predsjednik Vladimir Putin promijenio strategiju rata u Ukrajini.

“Prvobitno je mislio da će brzo preći i zauzeti Ukrajinu. Tako je očekivao, ali to se nije dogodilo. On je sada uvjeren da ima više vremena na raspolaganju od Ukrajine i nas koji je podržavamo“, rekla je Baerbock.

Ukazujući na razorne napade i devastirane gradove i sela u Ukrajini, Baerbock je kazala da je to nova strategija ratovanja.

“Prvo dolaze rakete, a onda artiljerija i avioni, a kada sve bude sravnjeno sa zemljom, onda dođu tenkovi i uđu u mjesta. To je novi val rušenja. To znači da se u Donbasu uništava civilizacija“, istakla je Baerbock.

Naglasivši da Njemačka nije zanemarila te činjenice i da je poslala pomoć u naoružanju Ukrajini, Baerbock je rekla da podrška Ukrajini treba biti dugoročnija i da treba uključivati više oružja.

Ona je podsjetila da je Vlada Njemačke odobrila slanje protuzračnog sistema “Iris-T“ u Ukrajinu te je dodala da će isporuka tog modernog sistema trajati nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...