GORI NA BLISKOM ISTOKU: Izrael silovito napao Bejrut, Hezbolah ispalio 50 projektila na sjever Izraela, oglasilo se Washington...

Sjedinjene Države ističu da Izrael ima pravo gađati terorističke ciljeve, ali da ih ono čemu svjedoče proteklih dana u Libanonu zabrinjava.

  • Svijet

  • 16. Okt. 2024  

  • 0

Novi udar Izraela na Bejrut. Lokalni mediji javljaju o eksploziji koja je u ranim jutarnjim satima zatresla južna pregrađa. Izraelski udar dogodio se nekoliko sati nakon uputa za evaukaciju u pregrađu Dahija. Tokom noći Hezbolah je na sjever Izraela, Galileju, ispalio 50 projektila.

Sjedinjene Države upozorile su Izrael da u sljedećih mjesec dana mora poboljšati humanitarnu situaciju na sjeveru Gaze. U protivnom bi moglo doći do ograničenja isporuke oružja, navodi Bijela kuća.

-Kada govorimo o pismu koje spominjete, mogu potvrditi da su Lloyd Austin i Antony Blinken potpisali pismo upućeno njihovim izraelskim kolegama. To je privatna, osobna korespondencija i zato neću ulaziti u detalje. Ali reći ću vam da je u pismu izražena zabrinutost zbog humanitarne situacije u Gazi, rekla je zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabina Singh.

Sjedinjene Države ističu da Izrael ima pravo gađati terorističke ciljeve, ali da ih ono čemu svjedoče proteklih dana u Libanonu zabrinjava.

-Postoje konkretni ciljevi koje Izrael može gađati. Ali kada govorimo o opsegu bombardiranja Bejruta kojem svjedočimo proteklih tjedana, u vezi s tim smo izraelskoj vladi jasno iskazali zabrinutost i protivljenje. Izrael ima pravo napadati legitimne terorističke ciljeve jer vidimo da Hezbollah nastavlja djelovati diljem Libanona. Ali zabrinuti smo zbog kampanje u Bejrutu. Neću javno iznositi detalje, ali bilo je određenih razgovora. Uglavnom o civilnim žrtvama, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

-Hezbolah skriva svoje gubitke, a izmišlja ljudske žrtve na našoj strani. Imaju velikih problema s organizacijom. Trebamo nastaviti kako bismo zaštitili svoje vojnike i onesposobili njihove operativce. Hezbollah je u problemima, a mi ih moramo stisnuti jače, kazao je Herzi Halevi, zapovjednik Izraelskih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...